Genç İlçesi’ne bağlı Geyikdere Köyü’nün yol ve elektrik sorunu sık sık gündeme gelirken, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, hem elektrik hem de altyapı sorunları ile ilgili Meclis’e soru önergeleri sundu.

“KÖYÜN YOL YAPISI UYGUN DEĞİL”

Hülakü’nün elektrik sorunu ile ilgili soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Enerji nakil hattının rüzgâr ve buz yükünden etkilenmemesi için yeraltına alınmasına yönelik planlama yapılmış, yapılan bu planlama ise yol yapısının uygun olmaması ve yer altına alınacak olan kısımda çığ ve heyelan gibi her sene tekrar eden doğal afetler yaşanması sebebiyle hayata geçirilememiştir. Bu durumu muvacehesinde coğrafi ve iklimsel şartların daha uygun olduğu değerlendirilen Dicle EDAŞ lisans bölgesinden alternatif hat yapılması için proje etüt çalışmaları başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

KÖY YOLU MECLİSE GÜNDEMİNE TAŞINDI

Hülakü, Geyikdere Köyü yolu ile ilgili Meclis’e sunduğu soru önergesinde, “Bingöl'ün Genç İlçesine bağlı Geyikdere Köyü ve 17 mezrasında, zorlu kış şartları ve asfaltlanmamış yollar nedeniyle ciddi ulaşım sorunları yaşanmaktadır. Köylüler, temel ihtiyaçlarını karşılamakta ve acil durumlarda gerekli hizmetlere ulaşmakta büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum, köyün sosyo-ekonomik yapısını olumsuz etkilemekte ve köylülerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Ulaşım sorununun yanı sıra elektrik iletim hatlarında yaşanan problemler de köy halkının temel ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden olmaktadır.

Bu bağlamda;

1-Geyikdere Köyü’nün grup yollarının asfaltlanması ve ulaşım sorunlarının çözülmesi için herhangi bir planlama veya proje mevcut mudur?

Belediye Başkanı, Özel Misafirlerini Ağırladı Belediye Başkanı, Özel Misafirlerini Ağırladı

2-Kış aylarında köy yollarının açık tutulması ve acil durumlara müdahale edilmesi için hangi önlemler alınmaktadır?

3-Köyün elektrik iletim hattındaki sorunların çözülmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli olarak çalışılmakta mıdır?

4-Geyikdere Köyü'nün altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılan yatırımlar ve projeler nelerdir?

5-Köy halkının yaşadığı ulaşım ve altyapı sorunlarının giderilmesi için bütçe veya kaynak aktarımı yapılacak mıdır?” diye sordu.

BAKAN YERLİKAYA’NIN CEVABI

Hülakü’nün önergesine cevap veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şu bilgileri verdi; “Bahse konu soru önergesinde belirtilen hususlarla ilgili olarak yapılan incelemede; İl Özel İdaresi tarafından Bingöl Genç İlçesi’ne bağlı Geyikdere köyü yoluna yönelik ön fizibilite çalışmasının yapıldığı, köy ve bağlılarına ait yolların ulaşıma açık halde tutulmasına yönelik bakım ve onarım çalışmalarının yürütüldüğü, özellikle kış aylarında ihtiyaca binaen ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına ait hava araçları ve paletli araçlardan faydalanıldığı, Geyikdere Köyü’nün enerji iletim hatlarına yönelik bakım ve onarım çalışmalarının devam ettiği, Geyikdere Köyüne 2005-2023 yılları arasında içme suyu tesisi, yol yapım, bakım ve onarımı için toplam 10.482.868 TL yatırım yapıldığı anlaşılmıştır.”

(Haber Merkezi)