Geçtiğimiz nisan ayında Çeltiksuyu Köyü Mevkiinde balık ölümlerinin yaşandığı iddiaları üzerine DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, konuyu soru önergesi ile meclise taşıdı. Önergeyi cevaplayan Bakan Yumaklı, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını söyledi.

Bingöl’de Uyuşturucu Operasyonu: 274 Kök Kenevir Ele Geçirildi Bingöl’de Uyuşturucu Operasyonu: 274 Kök Kenevir Ele Geçirildi

HÜLAKÜ’NÜN SORU ÖNERGESİ

Hülakü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde, “Bingöl Çeltiksuyu Köyü yakınlarında faaliyet gösteren SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş.’ye ait fabrika tarafından Çeltiksuyu Köyü yakınından geçen ve ova köylerinin tarımsal sulamalarda faydalandığı Bayram Çayı’na, kimyasal atık dökülmektedir.
İddialara göre, fabrika atıklarının Bayram Çayı’na akması sonucu, suda yaşayan birçok canlı telef olmuş, tarım ve hayvancılık önemli derecede etkilenmiştir. Bu duruma müdahale edilmemesi ciddi bir halk sağlığı sorununa sebebiyet vereceği gibi tarım ve hayvancılığı da olumsuz şekilde etkileyecektir” dedi.
Hülakü, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
-SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş.’ye ait fabrikanın, kimyasal atıklarını Bayram Çayı’na döktüğüne dair bir bilginiz var mıdır? Var ise bu duruma neden müdahale edilmemiştir?
-Bu olay sonucunda civar köylerde tarım ve hayvancılığın uğradığı zararın boyutunu ortaya çıkarmak için bir çalışma yapılacak mıdır?
-Civar köylerde tarım ve hayvancılığın, benzeri olaylardan zarar görmemesi adına alınacak önlemler nelerdir?
-Bu tür olayların önlenmesi için sürekli bir denetim mekanizması var mı ve bu mekanizma ne kadar etkilidir?
-SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş.’ye ait fabrika ve diğer potansiyel kirleticilerle ilgili daha sıkı denetimler yapılacak mıdır?
-Bu durumdan etkilenen yurttaşların mağduriyeti ve zararları karşılanacak mıdır? Karşılanacak ise nasıl bir süreç izlenecektir?

BAKAN YUMAKLI’NIN CEVABI

Önergeye cevap veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çeltik Suyu Köyü mevkiinde Bayram Çayı’nda alınan numunelerin analiz edildiğini ve olumsuz bir duruma rastlanmadığını söyledi.
Yumaklı, soru önergesine şu cevabı verdi; “Bakanlığımızca, Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği kapsamında sularda, sıcaklık, Ph, oksijen, nitrat, fosfat, azot ve fosfor parametre ölçümleri yapılmaktadır.
Yapılan ihbar neticesinde sudan alınan numuneler Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilmiş olup analiz sonucunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Önergede yer alan diğer konular, 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uhdesindedir.”
(Haber Merkezi)