Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar, Yenişehir Mahallesi Mevlana Camii'nde taziye yerinde düzenlenen toplantıda mahallelilere TOKİ ve özel sektör ile ilgili bilgiler aktardı. Başkan, projelerin daha etkili bir şekilde ilerlemesi için mahalle sakinlerinden bir komisyon oluşturulmasını talep etti.

Başkan TARTAR, yaptığı açıklamada şunları söyledi; ”Bulunduğunuz bölgede 8 tane parselimiz var bu 8 parsel içerisinde toplamda 172 konutumuz bulunmaktadır. Dairelerimizin buradaki hali hakikaten içler acısı. Binalarınızın su basmaları aşağıda zemin yani alt katları nem içerisinde. Kış aylarında, ilkbahar aylarında bunlar sürekli rutubetli, nemli bir ortamda çocuklarınız ile birlikte yaşıyorsunuz. Büyükler şimdiye kadar yapmış oldukları geçirmiş oldukları bu ömürlerini önemsemeye de bilirsiniz ama çocuklarınızı önemseyin. Çocukların sağlıksız ortamda, bu evlerin içerisinde kalmaması gerekiyor. Uğraşımız budur, mücadelemizde budur. Öncelikli olarak çocuklarımızı sağlıklı bir ortama kavuşturmak istiyoruz, niyetimizde budur. Tabi biz bunları yaparken arkadaşlar kentsel dönüşüm kapsamında yapmak zorundayız. Kentsel dönüşüm kapsamında niye yapmak zorundayız çünkü bazı vergi muafiyetleri, devlet gücünden faydalanmak, devlet imkânlarından faydalanmak, kendi katkılarımızı da sağlayarak en ucuz ve sağlam bir şekilde güzel bir ortamda bu binaların yeniden inşa edilmesi gerekiyor.

 'TOKİ'ye Teklifte Bulunduk'

"Biz burayı TOKİ ye teklif etmişiz yaklaşık olarak 100 metrekare civarında, şuanda oturduğunuz 70 metrekarelik dairelerin 100 metrekareye çıkartılması durumunda 172 hak sahibinin yerine yaklaşık 720 tane konut bu bölgede yapılabiliyor. TOKİ Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı şartları bellidir. Kâr amaçlı değil ama kendilerini de zarara uğratmayacak şekilde bütün binaları Türkiye genelinde o şekilde yapıyorlar. Yani bir maliyet çıkarıyorlar 720 konutun maliyetini çıkartıyorlar bu 720 konutun içerisinde 172 sini hak sahiplerine veriyorlar geride kalanı satıp kendi masraflarını o şekilde çıkartmaya çalışıyorlar. Eğer bunlar birbirini karşılamadığı taktirde kendi o zarar miktarını sizden belirli taksitlerle veyahut yapılacak sözleşmelerle onu tamamlıyor. Bir daire kendisine 1milyon 600 bine mal oluyorsa kendi geliri 1 milyon 400 bin ise o 200 bini alacaklı olarak sizden alacak.”

‘Her Rahatlığın, Meşakkati Vardır’

Bingöl İçin 'Zirai Don' Uyarısı! Bingöl İçin 'Zirai Don' Uyarısı!

“ Bir karar vermek lazım, biz bu konutları yeniden yapalım mı, yapmayalım mı? Biz bu tehlike arz eden binaları yıkımını, yıkım kararını gerçekleştirelim, mi gerçekleştirmeyelim mi? Allah korusun deprem esnasındaki sıkıntılara hem kendimiz için hem çoluk çocuğumuz için katlanacak mıyız katlanmayacak mıyız? Aklıselim, vicdani ve mantıklı olarak düşünmek lazım. Her medeniyetin elbette ki bir külfeti vardır ve rahatlığında mutlaka bir meşakkati vardır. Katlanılması gereken bazı sıkıntılar vardır. Hiçbir şekilde ben hiçbir sıkıntı yaşamayayım hiçbir sıkıntıya katlanmadan burada ev sahibi olayım düşüncesi şuan ki ekonomik şartları içerisinde hali hazırdaki piyasa şartları içerinde mümkün değildir. Bundan dolayı her arkadaşımızı önce bu gerçekleri buradaki girdi ve çıktıları sonuçları bu kıyaslamayı kabul etmek zorundadır. Sizler bunları kabul etikten sonra biz zaten şuan TOKİ ye kentsel dönüşüme gerekli tekliflerimizi yaptık. 4 tane teklif yaptık, burayı yaptık cezaevi mıntıkasını yaptık ve bunların dışında iki tane ayrı olaraktan teklifler yapıldı” ifadelerini kullandı.

STAJYER MUHABİR: HASRET DAYANIR