Bingöl’de kadın sağlığına dair en çok merak edilen konuları, yaşanan sağlık sorunlarını ve kadınların bilinç düzeyini daha yakından anlamak için Kadın Doğum Uzmanı Neslihan Dişçioğlu ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik. Bingöl Kent Haber Gazetesine özel açıklamalarda bulunan Dr. Dişçioğlu, Doğum tercihlerinden gebelik sürecinde yapılan hatalara, jinekolojik kontrollerden kadınların sağlık konusunda karşılaştıkları yaygın yanlış bilgilere kadar birçok önemli konuyu ele alarak, kadın sağlığını ilgilendiren kritik noktalara dikkat çekerek bilinçlenmenin ve düzenli kontrollerin önemini vurgu yaptı.

İşte Bingöl’de kadın sağlığına dair önemli bilgilerin yer aldığı o röportaj…

Bingöl'de kadın sağlığıyla ilgili en yaygın karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

 Bingöl’de kadın sağlığıyla ilgili yaygın karşılaştığım sorunlar arasında; doğurganlık problemleri, adet düzensizlikleri, genital enfeksiyonlar, menopoz dönemi sorunları ve gebelikle ilgili komplikasyonlar yer alabilir. Ayrıca, kadınların sağlık hizmetlerine erişimi zaman zaman sınırlı olabiliyor, bu da belirli sağlık sorunlarının daha geç fark edilmesine neden olabiliyor.

“BİNGÖL’DE SEZARYEN DOĞUM ARTMIŞ DURUMDA”

Bingöl’de normal doğum mu, sezaryen mi daha çok tercih ediliyor?

Sezaryen doğum oranları Türkiye genelinde olduğu gibi Bingöl’de de artmış durumda. Bunun birçok sebebi olabilir; bunlar arasında tıbbi gereklilikler, kadınların sezaryen hakkında daha fazla bilgi edinmesi ve sezaryenin genellikle "daha güvenli" bir seçenek olarak algılanması yer alıyor. Ancak, normal doğumun hala yaygın bir tercih olduğu ,doğumun doğal yollarla gerçekleşmesini tercih eden belli bir hasta popülasyonu da  gözlemlenmekte.

Normal doğumun avantajları nelerdir?

Normal doğum, iyileşme süreci açısından daha hızlıdır. Anne ve bebek için daha düşük enfeksiyon riski bulunur. Ayrıca, normal doğumda bebek doğal yollarla doğduğu için solunum problemleri daha az olabilir. Normal doğum aynı zamanda birçok kadın için fiziksel ve psikolojik açıdan tatmin edici bir deneyim olabilir. Annenin emzirme süreci genellikle daha hızlı başlar. Bunun yanı sıra, fiziksel olarak daha az komplikasyon yaşanabilir ve doğum sonrası iyileşme süreci genellikle daha hızlıdır, bu da psikolojik olarak daha az stres ve daha kısa bir iyileşme dönemi sağlar.

Sezaryen hangi durumlarda kaçınılmaz hale geliyor?

 Sezaryen, bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabilir. Bebekte sıkıntı olması, anne pelvik yapısının doğum için uygun olmaması, bebeğin yanlış pozisyonda olması (örneğin, makat doğum), rahim ağzı açılmaması, hamilelikte yüksek riskli hastalıklar (örneğin, preeklampsi) ve bazı doğum komplikasyonları nedeniyle sezaryen gerekebilir. Ayrıca, önceden sezaryen doğum yapmış bir kadında, bu süreçte de aynı yöntem tercih edilir.

Kadınlar jinekolojik kontroller konusunda yeterince bilinçli mi? Düzenli muayene oranları nasıl?

Bingöl'de kadınların jinekolojik kontroller konusunda genellikle düşük bir bilinç seviyesine sahip olduğunu gözlemlemekteyim. Jinekolojik muayenelere dair bilinç arttıkça, düzenli muayene oranları da yükselecektir. Ancak, kırsal bölgelerde, daha geleneksel bakış açıları ve sağlık hizmetlerine erişim eksiklikleri nedeniyle kadınların düzenli olarak jinekolojik kontroller yaptırma oranı daha düşük olabiliyor.

Gebelik sürecinde en sık yapılan hatalar nelerdir?

Gebelik süreci, her anne adayı için özel ve hassas bir dönemdir. Bu dönemde yapılan bazı hatalar, hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Gebelik sürecinde en sık yapılan hatalar arasında yetersiz beslenme veya yanlış beslenme alışkanlıkları yer alıyor.Gebelikte dengeli ve sağlıklı bir beslenme çok önemlidir. Anne adayları, yeterli ve dengeli bir diyet uygulamaya özen göstermelidir. Sağlıksız besinlerin (aşırı şekerli, yağlı yiyecekler) tüketimi azaltılmalı, sebze ve meyve alımı ise artırılmalıdır. En sık karşılaştığımız hatalardan ikincisi yetersiz folik asit kullanımı. Gebelik öncesinde ve gebeliğin ilk 12 haftasında yeterli miktarda folik asit almak, beyin ve omurilik gelişimi için çok kritik öneme sahiptir. Folik asit eksikliği, nöral tüp defektleri (beyin ve omurilikle ilgili doğumsal anomaliler) riskini artırabilir. Aşırı kilo alımı, yetersiz su tüketimi ,sigara kullanımı diğer en sık karşılaştığımız hatalar arasında yer almaktadır. Sigara  kullanımı ,düşük, erken doğum, gelişim geriliği, doğum kusurları ve beyin gelişiminde gerilik gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

ANNE ADAYLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER!

Anne adaylarına bu süreçte en önemli tavsiyeniz ne olurdu?

Anne adaylarına bu süreçte en önemli tavsiyelerim:

Dengeli ve sağlıklı beslenme gerekli takviyeleri düzenli almak :Gebelikte doktorun önerdiği vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak almak, bebeğin sağlıklı gelişimine katkı sağlar. Folik asit, demir, kalsiyum, protein  ve D vitamini gibi takviyeler önemlidir. Şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

Düzenli doktor kontrolleri: Gebelik sürecinde düzenli olarak doktor muayenelerine gitmek, herhangi bir komplikasyonu erken tespit etmek açısından çok önemlidir. Ultrason, kan testleri ve diğer taramalar(ikili –üçlü test, şeker yükleme testi vs.) düzenli yapılmalıdır.

Yanlış ilaç kullanımı, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir, doğumsal anomalilere yol açabilir. Bu nedenle sadece doktor önerisiyle ilaç kullanılması gereklidir.

Bol su içmek: Gebelikte vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar. Günlük su tüketimini artırmak, vücuda yeterli hidrasyonu sağlar.

Düzenli egzersiz yapmak: Hafif egzersizler, gebelik sürecinde hem annenin hem de bebeğin sağlığını destekler. Örneğin, yürüyüş,  pilates gibi aktiviteler önerilebilir. Ancak aşırıya kaçılmamalıdır.

Bayramda Tatlı Tüketimine Dikkat! Bayramda Tatlı Tüketimine Dikkat!

Bebeğin hareketlerini takip etmek: Gebeliğin ilerleyen haftalarında, bebeğin hareketlerini takip etmek, herhangi bir sorun olup olmadığını anlamanın önemli bir yoludur. Bebeğin hareketlerinde belirgin bir azalma fark edilirse hemen doktora başvurulmalıdır.

Bu tavsiyelere uyarak, anne adayları gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirebilir ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirler.

Bingöl’de kadınlar hangi konularda yeterince bilinçli değil? Sağlık konusunda yanlış bilinen şeyler neler?

Bingöl'deki bazı kadınlar, özellikle kırsal bölgelerde, üreme sağlığı ve cinsel sağlık konularında yeterince bilinçli değiller. Bingöl'deki kadınlar arasında kontrasepsiyon (doğum kontrolü)konusunda daha fazla eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılması gerektiği açık. Kadınların doğum kontrol yöntemleri hakkında doğru bilgiye sahip olmaları, hem kendi sağlıklarının korunması hem de planlı gebeliklerin arttırılması açısından çok önemlidir. Sağlık kurumlarında doğum kontrol yöntemlerinin daha erişilebilir hale getirilmesi ve kadınların bu hizmetlere ulaşmalarının kolaylaştırılması önemli bir adım olabilir.

Bazı sağlık sorunları  ve medikal tedaviler hakkında yanlış bilgiler de yaygın. örneğin; adet düzensizliklerinin sadece genç yaşlarda sorun olacağı, menopozun erken yaşlarda gelmesinin normal olduğu gibi yanlış inançlar var. Ayrıca "Doğum kontrol hapları, uzun vadede kısırlığa yol açar, aşırı kilo aldırır, sadece evli kadınlar kullanabilir "Rahim içi araç (RİA) yalnızca çok doğum yapmış kadınlar için uygundur. Hormonal tedavi kullanmak, adet düzensizliğine yol açar “ gibi yanlış bilgiler mevcut  .Bu tür yanlış bilgiler, kadınları hormonal tedavilere karşı çekingen hale getiriyor reçete kullanımını azaltıyor .Ek olarak bazı kadınlar sezaryen doğumu normal doğuma tercih etmenin daha güvenli olduğu şeklinde yanlış bir algıya sahip olabiliyorlar.

Son olarak eklemek istediğiniz ve değinmemizi istediğiniz bir konu var mı?

 Gebelik sürecinde yapılan tarama testleri(ikili tarama -üçlü tarama şeker yükleme vs), düzenli ultrason uygulamaları anne adaylarının ve bebeklerin sağlığını korumak ve olası riskleri erken dönemde tespit etmek için büyük önem taşır. Jinekolojik hasta grubunda ise HPV, smear testi, ultrason uygulamaları ve meme kanseri taramalarının, düzenli ve zamanında yapılması, potansiyel sorunları erken dönemde fark etme ve tedavi etme fırsatı sunar. Kadınların HPV, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi sağlık sorunlarına karşı daha bilinçli olmaları, önleyici sağlık hizmetlerine erişimlerini arttırılmalıdır. Kadınlara yönelik eğitimlerin ve bilinçlendirme çalışmalarının daha sık ve geniş çapta yapılması, sağlık konusunda önemli bir fark yaratabilir.

HABER: EYLEM ÖZEN