Türkiye'de Uyuz Hastalığı Alarmı

Türkiye genelinde uyuz hastalığının görülme oranında yüzde 30'luk bir artış yaşandığı rapor ediliyor. Dermatoloji polikliniklerinde her 100 hastadan yaklaşık 30'una uyuz teşhisi konuluyor. Uzmanlar, tedavi edilmediği takdirde hastalığın aylarca sürebileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Uyuzun Nedenleri ve Belirtileri

Uyuz, Sarcoptes scabiei var hominis adlı mikroskopik akarlar tarafından sebep olunan bir hastalıktır. Bu akarlar insan derisini istila ederek, deride tüneller açar ve bu tünellerde yaşar. Uyuz hastalığının belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Şiddetli kaşıntı, özellikle gece daha da artar.
  • Deride sivilce benzeri kabartılar, döküntüler ve kızarıklıklar.
  • Deride ince, kabuklu tünellerin görünmesi.

Uyuzun Bulaşma Yolları

Uyuz, genellikle hasta bir kişiyle doğrudan ve uzun süreli temas yoluyla bulaşır. Bu temas, aynı yatakta yatma veya ele ele tutuşma gibi yakın kişisel etkileşimlerle gerçekleşebilir. Yatak takımları, giysiler ve havlular gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı da uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırır.

Uyuz Belirtilerinin Ortaya Çıkış Süresi

İlk defa uyuzla enfekte olan kişilerde belirtiler genellikle 2-6 hafta içinde başlar. Daha önceden bu hastalığı geçirmiş kişilerde ise belirtiler, maruz kaldıktan 1-4 gün içerisinde görülebilir. Hastalığın belirtileri henüz ortaya çıkmamış olsa bile, bireyler uyuzu başkalarına bulaştırabilir. (Haber Merkezi)