Genç İlçesi’ne bağlı Geyikdere Köyü her yıl elektrik ve yol sorunlarıyle gündeme geliyor. 2023 yılı kayıtlarına göre 241 nüfusu bulunan köyde, yol ve elektrik nedeniyle insanlar ciddi sıkıntı yaşıyor.

Geçen hafta köy yolunda bir kamyonetin şarampole yuvarlanması sonucu 2 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi de yaralanmıştı.

HÜLAKÜ, KÖYÜN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Geyikdere Köyü’nün elektrik ve yol sorunlarını Meclise taşıdı.

Hülakü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclise sunduğu önergede, “Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Geyikdere Köyü, 17 mezrası ile bölgenin en kalabalık köylerinden biridir. Ancak kış şartlarının zorlu geçmesi ve köyün ulaşım yollarının asfaltlanmamış olması, köylülerin günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Köyün en büyük sorunlarından biri ise elektrik iletim hattında yaşanan sıkıntılardır. Köye gelen elektrik iletim hattı, bölgenin aşırı rüzgâr yüküne maruz kalan Çotla mevkiinden geçmektedir. Bu güzergâh, her yıl birçok direğin devrilmesine ve tellerin kopmasına neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı köylüler uzun süreler elektriksiz kalmaktadır. Yeni bir güzergâh önerilmesine rağmen dikkate alınmamış ve dikilen daha büyük direkler de devrilmiştir. Bu durum sürekli bir bakım-onarım gerektirmekte ve mağduriyetlerin yaşanmasına sebebiyet vermektedir” ifadelerine yer verdi.

Hülakü, Bakan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:

-Geyikdere Köyü'nün elektrik iletim hattının güzergahını değiştirmek için herhangi bir planlama yapılmakta mıdır?

-Bölgenin aşırı rüzgâr yüküne maruz kalması dikkate alınarak, daha dayanıklı ve uzun ömürlü iletim hatları kurulması için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

-Her yıl yaşanan direk devrilmeleri ve tellerin kopması sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için hangi adımlar atılmaktadır?

-Köylülerin elektrik kesintilerinden dolayı yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için ne tür önlemler alınmaktadır?

-Geyikdere Köyü'nde yaşanan elektrik sorunları nedeniyle köylülerin ekonomik ve sosyal hayatının olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla bakanlık tarafından sunulan herhangi bir destek programı bulunmakta mıdır?”

BAKAN BAYRAKTAR NE CEVAP VERDİ?

Hülakü’nün, soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bölgedeki elektrik hatlarının yer altına alınması için planlama yapıldığını ancak yol yapısının uygun olmaması nedeniyle çalışmanın yapılamadığını söyledi.

Bakan Bayraktar’ın cevabı şöyle; “Bingöl ilimizin Genç ilçesine bağlı Geyikdere köyü ile bu köyümüze bağlı mezralara enerji sağlayan enerji nakil hattı Dereköy DM - Dereköy çıkışı fideri üzerinden beslenmekte olup, bu köyümüz 1780 metre rakıma sahip olarak Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri (EKAT) Yönetmeliği'nde yayımlanan buz yükü haritasına göre 3'üncü Buz Yükü Bölgesinde yer almaktadır. Bu çerçevede bölgemizin Etüt ve Projelendirme çalışmaları bir üst (4'üncü Buz Yükü) buz yükü bölgesi göz önünde bulundurularak tesis edilmiştir.

Bingöl Kent Konseyi'nden İl Genel Meclisi'ne Ziyaret Bingöl Kent Konseyi'nden İl Genel Meclisi'ne Ziyaret

Ancak mevcut mevsim şartlarının 4'üncü Buz Yükü bölgesinin de üzerinde seyretmesi üzerine mezkûr enerji nakil hattının rüzgar ve buz yükünden etkilenmemesi için yeraltına alınmasına yönelik planlama yapılmış, yapılan bu planlama ise yol yapısının uygun olmaması ve yer altına alınacak olan kısımda çığ ve heyelan gibi her sene tekrar eden doğal afetler yaşanması sebebiyle hayata geçirilememiştir. Bu durumu muvacehesinde coğrafi ve iklimsel şartların daha uygun olduğu değerlendirilen Dicle EDAŞ lisans bölgesinden alternatif hat yapılması için proje etüt çalışmaları başlatılmıştır.

Gerçekleşen elektrik kesintileri Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi (TEDAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) nezdinde yapılan çalışmalar ile detaylı olarak incelenmekte ve kesintilerin önlenmesi için yatırım ve bakım programları oluşturulmaktadır. Meydana gelen elektrik kesintilerine yapılan önleyici ve koruyucu bakım onarım çalışmaları ile anında müdahale edilmekte, faaliyet alanındaki elektrik tesislerine yönelik periyodik arıza önleyici bakım programları uygulanmaktadır.

Bu kapsamda ilgili elektrik dağıtım şirketlerinin illere göre yatırım tutarlarına ilişkin bilgilere EPDK tarafından yıllık olarak çıkarılan ve https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/3-0-24-3/elektrikyillik- sektor-raporu adresinde yayımlanan Elektrik Piyasası Gelişim Raporlarından ulaşılabilmekte olup, Bingöl ilimizde 2021-2023 döneminde Mayıs 2024 TÜFE değeriyle 765.540.416 TL'lik yatırım yapılmıştır.

Bununla birlikte, lisanslarında belirtilen bölgede dağıtım hizmeti veren elektrik dağıtım şirketleri, TEDAŞ ve/veya EPDK tarafından periyodik olarak denetlenmekte, icra edilen denetimler neticesinde tanzim edilen inceleme ve denetim raporlarının gereği de EPDK tarafından yerine getirilmektedir. Söz konusu raporların 6446 sayılı Kanun ve ikincil mevzuat kapsamında değerlendirilmesi neticesinde mevzuata aykırı faaliyetleri sabit görülen elektrik dağıtım şirketleri hakkında idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

YOL İLE İLGİLİ ÖNERGE YANITSIZ KALDI

Hülakü, Geyikdere Köyü’nün yol sorunu ile ilgili olarak da Meclis’e önerge sundu. Hülakü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclise sunduğu önergede, Geyikdere Köyü’nün yolunun asfaltlanması ve ulaşım sorunlarının çözülmesi için herhangi bir planlamanın olup olmadığını sordu. Mayıs ayında Meclise sunulan önergeye, henüz yanıt verilmedi.

(Haber Merkezi)