Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından somut olmayan kültürel miras alanlarında üretimlerin teşvik edilmesi ve geleneksel kültürün yaşatılması hedefiyle kültürel miras taşıyıcılarının tespit edilmesi, değerlendirilmesi, belirli ölçütlere sahip olanların Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıt edilmesi amacıyla çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda, "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Tespit ve Değerlendirme Kurulları" “âşık-ozan, halk şairliği ve zakirlik geleneği”, “mahalli sanatçılar ve çalgı yapımcılığı”, “geleneksel el sanatları” ve “Türk süsleme sanatları” ile “geleneksel tiyatro sanatları” alanlarında değerlendirme ve tespitler yapılıyor.

Söz konusu alanlarda sanat/zanaat icra eden ve kurullarca uygun görülen sanatçılar, Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezinde Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak kayıt altına alınarak, kendilerine “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Kartı” veriliyor.

Bingöl’de bu karta sahip 6 kişi bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca kayıt altına alınan Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları (Sanatçı Tanıtma Kartı) şunlar;

Veli Korkankorkmaz - Halk Ozanı-Aşık

Avni Polat – Ses Sanatçısı

Gürsel Kaplansever: Halk Ozanı-Aşık

Mehmet Yurtsever – Ses Sanatçısı

Yılmaz Savuk – Ses Sanatçısı

‘12 Efsaneler Şehri Bingöl Belgeseli’nin Lansmanı Yapıldı ‘12 Efsaneler Şehri Bingöl Belgeseli’nin Lansmanı Yapıldı

Ahmet Karatoprak - Halk Şairi Dengbej

Ali Dolgun - Dengbej

Abdulkadir BEĞSARI