BİNDAG Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Karaarslan, olası Bingöl depremine hazırlık konusunda yapılması gereken çalışmaları anlattı.
Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri (BİNDAG) Derneğinin aylık yönetim kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapan Karaarslan, 
Bingöl ilimiz, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının kesiştiği birinci derece deprem bölgesindedir. Bu faylara bir de Varto fayının eklenmesiyle, üç fay hattının kesiştiği ve deprem uzmanlarının en riskli bölge olarak gösterdikleri noktadadır.
Olası bir depreme karşı hazırlıklı olup deprem eğitimi, bilinçlendirme çalışmaları ve deprem yapı güvenliğinin acilen artırılması gerekmektedir.
Deprem farkındalık eğitimi, yapı güvenliği, acil durum eylem planı senaryoları; kamu kurum kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve halkın birlikteliğiyle depreme hazırlık çalışmaları sadece bir güne sığdırılmadan, kâğıt üzerinde kalmaksızın yapılmalıdır.
Japonya'da olduğu gibi ayda birçok ciddi bir şekilde tatbikatlar yapılmalı. Özellikle okullar depreme hazırlıklı hale getirilmeli, halkın sığınma yeri olarak dizayn edilmelidir. Her an su stokları, acil beslenme stoku bulundurulmalı diye düşünüyoruz. Ayda bir stoklar yenilenmeli.” dedi.

-DEPREME HAZIRLIK KONUSUNDA YAPILMASI GEREKENLER-

Karaarslan, depreme hazırlık konusunda yapılması gerekenleri, şöyle sıraladı:
-Deprem dirençli Kent olması için bir imar planına göre ve deprem stopaj bilgilerine göre binaların yapılması
-Depreme dayanıklı kalitede malzemelerin kullanması
-Yapı denetimlerinin sıkça yapılması
-Yatay mimarinin önemsenmesi
-Kentsel Dönüşüm alanına giren eski riskli binaların acilen yıkılması. Binalarını Kentsel Dönüşüme veren vatandaşlara devletimizin maddi desteğinin artırması. Riskli olduğu düşünülenlerin bir an önce ilgili bakanlığa başvuruda bulunmasının sağlanması
-Deprem dirençli kentler için kamu kurum kuruluşları sivil toplum kuruluşları ve halkın birlikte yol alması
-Her mahallede kurulacak  Mahalle Gönüllüleri, Mahalle Muhtarı ile sıkı bir işbirliğinin yapılması
-Deprem ulusal ve uluslararası kurtarma ve deprem ekipleri ile sürekli bilgi alışverişinde bulunulması ve her ay bu ekiplerle halkın deprem tatbikatı yapması. (Japonya örneğinde olduğu gibi)
-Sağlık Hizmetleri Senaryosu hazırlanmalı
-Herkes mutlaka DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yaptırmalı
-Tüm aile bireyleri ile aile afete hazırlık planını yapmadı
-Ovalık bölgeler afette kapatılmalı
-Deprem esnasında trafik akış senaryosu acilen hazırlanmalı. Zira hem arama kurtarma ekiplerinin ulaşımı, hem yardım tırlarının ulaşımı depremlerde tamamıyla aksamaktadır. Sivil halkın yardım tırlarına heyecanla ulaşmak istemesi trafiği tamamen altüst etmektedir. Bu konuda halkın bilinçli hareketi için senaryolar üretilmeli
-Bingöl’de bulunan tüm STK’ların AFAD çatısı altında çalışmalara devam etmeleri, çalışmaların programlı büyümesine destek olunmalı
-Mahallelerde kurulacak minik konteynırlar ve ekipmanlara ihtiyacımız bulunmakta. (Zira deprem esnasında ilk 72 saat çok önemlidir hayatta kalabilmek adına)
-Konteyner ve Çadır Kentlerin alanı hazır, altyapısının bir an önce hazır hale getirilmesi
-İmara açılan yerlerin sadece belediye meclisi onayı ile olmaması, ilgili alanlarda bilir kişilerce de onaylanması daha doğru bir sonuç elde edilebilir.
Sağlık Bakanlığımıza, Bingöl’de bölgenin UMKE Merkezini kurduğu tam kapasiteli sahra hastanemizden dolayı teşekkür ediyoruz.
Geçmişte yaşanan, bir gün yine tekrarlanacaktır düşüncesiyle; birinci derece deprem bölgesinde olası bir deprem ihtimali ve önlemlerini  bir an önce almak için; Kamu Kurum Kuruluşları, STK’lar ve halkımız birlikte, elele vermemizi bir kez daha vurgulamak isteriz.
Ayrıca bugün Anneler Günü. Anne olmayı seçen, ya da seçmeyen, ruhu anne yüreği, anne sevgisi ile dopdolu olan, doğurmuş ya da doğurmamış herkesin gününü kutluyoruz.”
Fuat OTLAK