Meclis genel kurulunda konuşan DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’ün sağlık sorunlarını gündeme getirdi.

“ŞEHİR HASTANELERİNE YEDİ YILDA 350 MİLYAR TL ÖDENDİ”

Şehir hastaneleri uygulamasıyla özel şirketlere milyarlarca para ödendiğini, ifade eden Hülakü, “Rakamlara baktığımızda rakamlar korkunç, 2017 yılından bu yana şehir hastanelerini işleten özel şirketlere ödenen miktar 350 milyar TL'ye yaklaşmış durumdadır yani kamusal sağlık hizmeti aldığımızı zannederken aslında özelleşmiş bir sağlık sisteminden hizmet alıyoruz, AKP'nin Türkiye'de sağlık sistemini getirdiği nokta budur; ya özel hastaneye gideceksin ya da özelden daha özel olan şehir hastanesine gideceksin. Şimdi, bu kısmı anlatmaya gerek yok, rakamlarla konuşalım. Türkiye'de şu an itibarıyla 23 tane şehir hastanesi var. Bu 23 şehir hastanesine ödenen kira bedeli yedi yılı aşkın bir sürede yaklaşık 250 milyar TL. Üstelik her bir şehir hastanesinin kira sözleşmesi en az yirmi beş yıl ve birçok yerde kira sözleşmeleri dolara endekslidir.

“HASTANENİN PROJE TUTARI 3 KAT ARTTI”

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne ağır hasar raporu verildiğini belirten Hülakü, şöyle devam etti; “Bu hastane Bingöl Devlet Hastanesine taşındı. Zaten yetersiz olan Bingöl Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi birleştirildi. Bingöl halkı bu şartlarda randevu alamıyor. Zaten birçok bölümde uzman doktor yok ya da yeterli sayıda değil. Yani kaba bir şekilde söylemek gerekirse Bingöl'de hastane yok demek mümkün. Hâl böyleyken 23 Aralık 2022'de yeni bir devlet hastanesi yapılması için ihale açıldı. İhalenin bedeli o gün 1 milyar 288 milyon TL olarak belirlendi. Aradan bir yıl geçti, yeni yapılacak devlet hastanesinin proje tutarı değişti, yeni tutar 3 milyar 771 milyon. Halkın enflasyonuna “yüzde 60” diyen TÜİK, müteahhit için yüzde 300’lük enflasyon belirliyor.”

“KAMUNUN HİÇBİR KURUMU HALK YARARINA ÇALIŞMIYOR”

Kamunun hiçbir kurumu halk yararına çalışmıyor ama bütün sorunlar basit bir matematik hesabıyla ortadan kaldırılabiliyor. Şehir hastanelerine yedi yılda ödenen 350 milyar TL’yle 100 tane devlet hastanesi yapılması mümkündür, sağlık emekçilerinin özlük hakları ve ücretlerin iyileştirilmesi mümkündür. Halk milyonlarca lirasını yandaş şirkete ikram ediyor, o yüzden bu düzenin adı “israf düzeni” değil, hırsızlık ve talan düzenidir. Aksini iddia edenler de buyursun buradan gelsin” diye konuştu.
(Haber Merkezi)