Çocuk yaşlardan itibaren ailesinden ayrı kalarak gurbete çıkan ve yıllar sonra Bingöl’e dönen İbrahim Bukan, Zazaca'yı yaşatmak ve geleceğe aktarmak adına büyük çabalar gösterdi. Zazaca'ya olan tutkusuyla tanınan Bukan, bu dili koruma ve yaygınlaştırma misyonunu üstlenerek Bingöl’de Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği’ni kurdu.

Bukan, Zazaca’nın Türkiye'deki önemli ve köklü dillerden biri olduğunu sürekli vurgulayarak, bu dilin okullarda öğretilmesi, radyo ve televizyonlarda yer alması gerektiğini sıklıkla dile getirdi. Zazaca için anayasal güvence talebinde bulunan Bukan, "Neden Zazaca bir radyo ve televizyon yok?" sorusunu yetkililere sık sık sorarak, Zazaca'nın unutulmaması için sesini duyurdu.

DERGİ VE KİTAP ÇALIŞMALARI…

Manisa'da orman yangınlarına ilk müdahale için istasyonlar kurulacak Manisa'da orman yangınlarına ilk müdahale için istasyonlar kurulacak

Her platformda Zazaca'nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çabalayan İbrahim Bukan, dernek bünyesinde çeşitli dergiler çıkarmış, kişisel uğraşları neticesinde de Bingöl bölgesi merkez alınarak Zazaca anlatı ve hikayelerin derlenmesinden oluşan bu “Mesle O Vıstunik Zazaki” ile Zazaca'nın konuşulduğu bölgelerde dünden bugüne aktarılan atasözleri, özlü sözler, deyimler, bilmeceleri Zazaca Sözlük ile desteklediği “Zazaca Atasözleri ve Özlü Sözler” kitaplarını okurlarla buluşturmuştu.

AMANSIZ HASTALIĞA YENİLDİ

Ömrünü anadili Zazaca'ya adayan ve hiç evlenmeyen 62 yaşındaki İbrahim Bukan, deprem alanında hizmet vermek üzere yakın geçmişte kurulan Zaza Arama Kurtarma (ZAZAK) ekibinde de yer alıyordu. Yaklaşık bir ay önce Malatya'da akciğer kanseri teşhisi konulan ve son bir haftadır Bingöl Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde yatan Bukan, hayata gözlerini yumdu.

Taziyesi, Bingöl merkez TOKİ'lerdeki Hz. Ali Camii'nde kuruldu.

HABER MERKEZİ