Garsonluk mesleğinde yaşanan personel değişiklikleri, işverenleri ciddi şekilde zorluyor. İŞKUR verilerine göre, yılın ilk 11 ayında açık işlerin %99,1’i özel sektörden kaynaklandı ve en çok talep edilen meslekler arasında garsonluk, güvenlik ve reyon görevlisi ön plana çıktı. Ancak özellikle garsonluk mesleğinde iş gücü sıkıntısı ve personel değişimlerinin işletmeler için büyük sorunlar yarattığı ifade ediliyor.
Birçok işletme, garsonlarını eğitirken harcadıkları zamanı ve emeği kaybetmekten şikayetçi. Üç ay süresince bir çalışanı eğiten işletme sahipleri, personel değişiklikleri nedeniyle bu çabaların boşa gittiğini düşünüyor. Özellikle restoran sahipleri, yetersiz eğitim alan garsonlar yüzünden sık sık müşteri memnuniyetsizliği yaşandığını ve bunun da müşteri kaybına yol açtığını belirtiyor.
Garsonlar, genellikle 6-7 ay boyunca eğitim aldıktan sonra mesleği geçiş olarak kullanarak başka alanlara kayabiliyor. Bu durum, işverenler için büyük bir kayıp oluşturuyor. Ancak bazı işletmeler, çalışanlarına yüksek maaşlar ve özel ilgi göstererek bu sorunu aşmaya çalışıyor. Bir restoran sahibi, "Bahşişler hariç, 50-60 bin liradan aşağı maaş vermiyoruz. Müşteri; mal sahibi kadar, usta kadar elemana da değer veriyor" diyerek çalışan memnuniyetinin önemini vurguluyor.
Garsonların güler yüzlülüğü ve menüye hakimiyetleri, müşteri memnuniyetinin anahtar faktörlerinden biri. Bir işletmeci, "Garsonlar insanların ayağını bağlayan etkenler aslında; onlar olmazsa mekâna gelmiyorlar" diyerek personel değişikliğinin müşteriler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade ediyor. Bir diğer işletmeci ise, "Yeni gelen garson eski müşterinin tercihlerinden habersiz olduğu için sık sık şikayetler oluyor. 'Öbür adam kepek yediğini biliyor, yeni gelen bilmiyor' diyorlar" diyerek personel değişikliğinin işletme üzerindeki olumsuz etkilerini aktarıyor.