Bingöl’ün Solhan ve Karlıova ilçelerinde yeni güneş enerji santrallerinin kurulması planlanıyor. YMZ Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılması planlanan Boğlan Depolamalı Güneş Enerji Santrali ile Kaynak Depolamalı Güneş Enerji Santrali için ÇED olumlu kararı verildi.

Bingöl Üniversitesi Erasmus Kulübü’nden Kadın Cinayetlerine Karşı Yürüyüş: Adalet Çağrısı! Bingöl Üniversitesi Erasmus Kulübü’nden Kadın Cinayetlerine Karşı Yürüyüş: Adalet Çağrısı!

BOĞLAN DEPOLAMALI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

YMZ Enerji Yatırımları A.Ş tarafından Bingöl’ün Solhan İlçesi Boğlan bölgesinde, “Boğlan Depolamalı Güneş Enerji Santrali (DGES) (27 MWm /27 MWe /40,5 ha GES — 27 MWe/27 MWh EDT)” projesi planlanıyor.

Proje kapsamında 40,5 ha büyüklükte alana kurulması planlanan GES ile 27 MWh toplam depolama gücüne sahip Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulması planlanıyor. Üretilen ve depolanan elektrik enerjisi iki ayrı hat ile ulusal enterkonnekte sisteme verilecek. Projenin hayata geçmesi ile birlikte toplam 54.000.000 kWh/yıl elektrik üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Proje alanında her biri 500 Wp gücünde 54 bin adet monokristal tipte panel kurulacak.

KAYNAK DEPOLAMALI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

YMZ Enerji Yatırımları A.Ş tarafından bir GES projesi de Karlıova İlçesi Kaynak Köyünde planlanıyor. Bu proje için de ÇED olumlu kararı verildiği belirtildi.

Proje kapsamında, 34,5 hektarlık alanda, kurulu gücü 23 MWm/23 MWe olan Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması planlanıyor. Üretilen ve depolanan elektrik enerjisi Kayapınar RES TM 154 kV’ye bağlanarak ulusal enterkonnekte sisteme verilecek. Projenin hayata geçmesi ile birlikte toplam 46.000.000 kWh/yıl elektrik üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Abdulkadir BEĞSARI