Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, enerji teknolojileri ekosistemine dair öncelikli alanlar, ihtiyaçlar, problemler ve çözüm önerilerini tartışmak amacıyla düzenlenen "Enerji Teknolojileri Ekosistemi Arama Konferansı"na katıldı. Konferans, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ve Türkiye Elektromekanik Sanayi Anonim Şirketi (TEMSAN) tarafından ortaklaşa olarak düzenlendi. TEMSAN'ın 50. kuruluş yıldönümüne denk gelen bu etkinlik, TENMAK Başkanlık Yerleşkesi'nde gerçekleşti.
Konferans kapsamında, farklı tematik başlıklarda toplam 11 oturum gerçekleştirildi. Akademi, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcıların yer aldığı bu oturumlar, enerji teknolojileri ekosisteminin geleceğine yönelik rehber dokümanlarının hazırlanmasına zemin oluşturdu.
BAKAN BAYRAKTAR’DAN DESTEK SÖZÜ
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, "Enerji Teknolojileri Ekosistemi Arama Konferansı" kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a Bingöl Üniversitesi tarafından geliştirilecek Enerji Park Projesi'ni tanıttı.
Prof. Dr. Çelik, projeyi tanıtarak, yeraltı kaynaklarının enerji üretiminde nasıl kullanılacağını detaylandırdı.
Proje, yeraltını magnetotellürik teknikle inceleyerek, yeraltı termal sularını çıkarmayı ve bu suları Bingöl genelinde dolaştırarak tekrar yeraltına vermeyi amaçlıyor. Böylece, enerji döngüsünün sağlanması ve sürdürülebilir bir ısıtma sistemi oluşturulması hedefleniyor. Rektör Çelik, projeyle özellikle evlerin ve seraların kış aylarında ısıtılmasını sağlamayı planladıklarını belirtti.
Rektör Çelik’i dinleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Siz yapın, biz destekleyelim" diyerek projeye destek vereceklerini ifade etti.
REKTÖR ÇELİK’TEN YERLİ ÜRETİM VURGUSU
Prof. Dr. Erdal Çelik, konferansın ‘Bor’ oturumunda katkı sağlayarak enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarındaki görüşlerini sundu. Enerji sistemleri konusunda politika geliştirilmesi, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması gibi önemli konularda önerilerde bulunan Prof. Dr. Çelik, yerli üretim ve sürdürülebilirlik vurgusu yaparak Türkiye'nin enerji sektöründeki yerlileşme oranlarının şu anda yüzde 70-75 seviyelerinde olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Çelik, önümüzdeki yıllarda ticaret savaşlarının etkilerinin hissedileceğini, bu nedenle sürdürülebilir ve ekonomik çözümler üretilmesinin önemine değindi.
Güneş, rüzgâr, hidrojen ve nükleer enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, nadir toprak elementleri ve kritik madenler ile özellikle bor ürünlerinin enerjideki rolünün altını çizdi.
Rektör Çelik, ileri teknolojik malzemelerin üretimi ve bunların enerji sektöründe kullanılması gerektiğini belirterek bu alandaki yerli üretim çalışmalarının önemine değindi. Net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için enerji sistemlerinin dijitalleşmesi, nitelikli insan kaynaklarına sahip olunması ve verimli finansman kaynaklarına erişim gibi konularda da bilgi sunan Rektör Çelik, yerli ve milli üretim çalışmalarının devam etmesi gerektiğini ve bu alandaki çalışmaların ülkenin enerji bağımsızlığına büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)