DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Kiğı’nın Açıkgüney, Ağaçöven, Bilice ve çevresindeki köylerde, tarihi taş evlerin yıkım kararıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Kürt kimliğinin, tarihinin ve kültürünün sembolü olan bu yapılar, ‘ağır hasarlı’ olduğu gerekçesiyle ortadan kaldırılmak isteniyor. Bu evlerin yıkılması demek, sadece taşın toprağın değil, bir halkın köklerinin yok edilmesi demektir. Kültürümüzle ve tarihimizle olan bağlarımızı  kopararak, doğamızı yok ederek bizleri kimliksizleştirme amacı güden politikaların sürdürüldüğü açık bir şekilde ortadadır.

Üstelik bu yıkımlar sonrasında halkın mağduriyetinin nasıl giderileceği konusunda hiçbir plan, hiçbir açıklama yok” dedi.

İKİ BAKANLIĞA SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Hülakü, yıkım karar verilen taş evler ile ilgili İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığına soru önergeleri verdi.

Hülakü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclis’e sunduğu önergede, “Kiğı bölgesinde yıkım kararı verilen tarihî taş evler, Kürt kimliğinin ve bölgenin kültürel mirasının simgeleri olarak önem taşımaktadır. Yerel yönetimlerin, bu evlerin korunması yerine yıkım kararı vermesi, bölge halkının tepkisine yol açmıştır.

Bu bağlamda;

-Kiğı bölgesinde bulunan tarihi taş evlerin yıkım kararında Bakanlığınızın bir etkisi olmuş mudur?

-Tarihi taş evlerin yıkılması yönündeki kararın bölgedeki halkla ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla istişare edilip edilmediği konusunda bir inceleme yapılmış mıdır?

-Bakanlığınız, söz konusu evlerin yıkımı hakkında verilen kararın iptali için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?” diye sordu.

-TAŞ EVLER KÜLTÜREL MİRASIN BİR PARÇASI-

Hülakü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde ise şu ifadelere yer verdi; “Kiğı Açıkgüney, Ağaçöven, Baklalı, Bilice, Dallıca, İlbeyi, Kutluca, Sabırtaşı ve Yazgünü köylerindeki tarihi taş evler, ağır hasarlı oldukları gerekçesiyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu evler, bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçası olup, mimari dokusuyla bölge halkının tarihini ve kimliğini yansıtmaktadır. Tarihi değeri olan bu yapılar, aynı zamanda bölge halkı için birer simge niteliğindedir. Bu evlerin yıkılması, bölge halkının kimliğinin yok edilmeye çalışıldığına dair bir endişe yaratmaktadır.

Bu bağlamda;

-Bakanlığınız, Kiğı bölgesinde bulunan tarihi taş evlerin korunması için herhangi bir çalışma yürütmüş müdür?

-Tarihî ve kültürel değere sahip olan bu evlerin yıkılması yerine, restore edilmesi düşünülmekte midir?

-Bu evlerin yıkılması durumunda hak sahiplerine yönelik mağduriyetlerin giderilmesi için bir tazminat veya alternatif konut planlaması yapılacak mıdır?

-Kürt kimliğinin ve kültürel mirasının korunması adına, bölgedeki tarihî yapılarla ilgili bir koruma projesi bulunmakta mıdır?

Bingöl'de 2 Ayrı Deprem Meydana Geldi Bingöl'de 2 Ayrı Deprem Meydana Geldi

-Bu yıkım kararının gözden geçirilmesi ve iptal edilmesi yönünde bir çalışma yapılacak mıdır?”

(Haber Merkezi)