Kiğı İlçesinde son dönemlerde maden faaliyetleri artarken, DEM Parti Bingöl Milletvekili Öner Faruk Hülakü, “Kiğı’da Eskikavak’tan Peri Vadisi’ne kadar geniş bir alanda yürütülen maden arama çalışmalarıyla maden şirketleri, doğamızı, su kaynaklarımızı zehirlemiş durumda.
Atık sular ve kimyasal maddeler, Selenk çayına ve Peri suyuna karışarak, bölgenin doğal yapısını geri dönülemez şekilde tahrip ediyor.
Bu su kaynakları sadece çevremiz için değil, halkımızın sağlığı için de hayati önem taşıyor.
Fakat iktidar, sermaye gruplarına peşkeş çektiği bu topraklarda, halkın sesini duymamakta ısrar ediyor” dedi.
KONU MECLİSE TAŞINDI
Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, kimyasal maddelerin akarsulara karıştığını belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergesi verdi.
Hülakü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması istemiyle meclise sunduğu önergede, şu ifadelere yer verdi; “Bingöl’ün Kiğı ilçesine bağlı Eskikavak, İlbey, Cevizli, Aysaklı, Yoncalı, Ölmez, Kuşluca köyleri ile İnak ve Peri Vadisi civarında yürütülen maden arama faaliyetleri, bölgenin doğal dengesini bozmakta ve çevre kirliliğine neden olmaktadır. Maden atıkları ve kimyasal sular, bölgedeki Selenk Çayı ve Peri Suyu'na karışarak su kaynaklarını kirletmektedir. Bu durum, ekosistemi ve yerel halkın sağlığını ciddi tehdit altına almaktadır.
Bu bağlamda;
-Bakanlığınız, Kiğı ve Peri Vadisi’ndeki maden arama faaliyetlerinin çevreye ve su kaynaklarına verdiği zararları incelemiş midir?
-Selenk Çayı ve Peri Suyu’nun kirlenmesine yol açan maden atıklarının çevresel etkilerini azaltmak için ne tür tedbirler alınmıştır?
-Bölgedeki maden arama faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik bir planlama var mıdır?
-Maden sahalarının bölgedeki ekosisteme zarar vermeden işletilmesini sağlayacak önlemler nelerdir?
-Halk sağlığını korumak adına maden faaliyetlerinin çevreye zarar vermesi durumunda bu faaliyetlerin iptal edilmesi düşünülmekte midir?”
Hülakü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorulan soru önergesinde ise, “Bingöl’ün Kiğı ilçesinde bulunan birçok tarımsal ve ormanlık alanda sürdürülen maden arama çalışmaları, bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Su kaynaklarının kirlenmesi, hayvanların su ihtiyaçlarını karşılayamaması ve tarım alanlarının maden atıklarıyla kirlenmesi, köylülerin geçim kaynaklarını tehdit etmektedir. Bölgede sürdürülen tarımsal faaliyetlerin maden aramaları nedeniyle zarar görmesi, yerel halkın ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmaktadır.
Bu bağlamda;
-Bakanlığınız, Kiğı’daki maden faaliyetlerinin bölgedeki tarım ve hayvancılığa verdiği zararları incelemiş midir?
-Maden atıklarının tarım alanlarına ve su kaynaklarına karışmasını önlemek için ne gibi önlemler alınmıştır?
-Bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin zarar görmemesi için maden arama çalışmalarının durdurulması düşünülmekte midir?
-Maden faaliyetlerinden etkilenen çiftçilere ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara yönelik tazminat ödenmesi planlanmakta mıdır?
-Tarımsal faaliyetlerin devamlılığı için su kaynaklarının korunmasına yönelik bir proje mevcut mudur?” sorularını yöneltti.
(Haber Merkezi)