Bilim - Teknoloji

Türkiye'de İlk Olacak! Bingöl'de 'Silikon Vadisi' Kurulacak

Abone Ol

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ziyaretinde biraraya geldiği İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır ile yaptığı görüşmede, tarım ve hayvancılığı ileri teknolojiyle buluşturacak kararlar aldıklarını belirterek Türkiye'de ilk kez tarım ve hayvancılık alanındaki silikon vadisinin Bingöl'de kurulacağını açıkladı. 
Rektör Çelik, Bingöl'ün coğrafi işaretli ürün sayısını arttırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini belirterek İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte coğrafi işaretli Guldar Domatesi'nin dünyada hakettiği yere gelmesi için el ele vererek ortak çalışmalar yapılacağını dile getirdi.
Prof. Dr. Çelik, bitki hastalıklarının önlenmesine yönelik dijital verilerin modern tarımda büyük önem arzettiğine dikkat çekerek "Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, bitki sağlığını izlemek ve hastalıkları önlemek için Bingöl’de dijital araçlar ve yöntemler kullanılarak ortaya çıkacak ürünler ile bölge ekonomisine katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi. Kırsal alanda ekonomik çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmaları hızlandırarak birim alanda verimi arttıracak ihracat potansiyeli olan ürünlerin ön plana çıkarılacağını söyleyen Prof. Dr. Çelik, arı ve arı ürünlerinin ticarileşmesinin tarım ve gıda sektörlerini etkilediğinden ürünlerin teknolojisine dair çalışmalar yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti.

HOLLANDA MODELİ, BİNGÖL'DE UYGULANACAK 

Hollanda’nın tarım ve hayvancılık sektöründe dünyada önemli bir konuma sahip olduğunu hatırlatan Rektör Çelik, “Dünya ile entegrasyonu sağlanmış 'Tarım ve Havza' alanında 'model üniversite' formatı oluşturacağız. Bingöl Üniversitesi'ni, Türkiye’nin tarım ve hayvancılığında silikon vadisi yapılmasına yönelik çalışmalar başlattık. Nano teknoloji kullanarak silikon çip üretip bitkisel ve hayvansal üretimde önemli gelişmeler sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Çelik, Bingöl topraklarında organik maddenin düşük olması nedeniyle toprağın sürdürülebilirliğini artırmak için nano gübre üretimi ve nanoteknolojiden faydalanılacağına dikkat çekerek akıllı seraların altyapılarının hazırlanmasında da nanoteknojiden yararlanılacağını söyledi.
Bİngöl'de sıkça görülen karasinek probleminin çözümünde web tabanlı yöntemler kullanılması için çalışmalar yapılacağını da kaydeden Prof. Dr. Çelik, hayvansal ve bitkisel ürünlerin kombinasyonları ile ilaç ve takviye edici ürünler elde edileceğini aktardı. Bingöl Üniversitesi Veteriner ve Ziraat fakülteleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin üretimin her aşamasında yer alacağını ifade eden Prof. Dr. Çelik, hayvan sağlığında ve hijyen çalışmalarında antibakteriyel sıvıların üretiminin üniversite bünyesinde yapılacağını kaydetti. Çelik, tarımsal üretkenliği arttırmak ve hayvan refahını sağlamak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte hareket edileceğini belirterek bölgede yaygın olarak görülen buzağı ölümlerinin de önüne geçileceğini anlattı.