Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin 5. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Belediye Konferans Salonu’nda bugün saat 10.00’da yapıldı. Toplantıya, Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, kurum temsilcileri, birlik üyeleri ve üreticiler katıldı.
Aday olmayacağını açıklayan Kurucu Başkan Doğan Koç, üyelerin yeniden başkan olması yönündeki yoğun talepleri doğrultusunda yeniden başkan olarak seçildi. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerinin tamamının desteklediği Kurucu Başkan Doğan Koç, beşinci kez başkanlığa seçildi.
BAŞKAN KOÇ, AYRILMA SİNYALİ VERDİ!
Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, genel kurulda yaptığı konuşmada, mevcut projelerin tamamlanması ve başarıyla sonuçlandırılmasının önemini değinerek “Amacım, projeleri bitirip geride sizlerle 1,5 yıl içinde helalleşmektir. Çünkü her şeyin zirvesi en iyisidir. Farklı metodlarla devam etmek doğru değildir. Beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
BESİ YETİŞTİCİLİĞİ KAPSAMINDA DESTEKLENEN 13 İLDEN BİRİ BİNGÖL!
İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır da, Bingöl’ün tarım ve hayvancılık varlığı bakımından Türkiye’nin önemli illeri arasında yer aldığına dikkat çekerek “Bugün ilimize baktığımızda 650 bin küçükbaş hayvan, 133 bin büyükbaş hayvan ve 178 bin arılı kovanın mevcut görüyoruz. Geçmiş yıllara, özellikle 10-11 yıl öncesine bakıldığında, Eylül ayında ovaya baktığımızda her yer sapsarıydı. O dönemde sadece buğday ekilir, tütün yetiştirilir ve dışarıdan gelen çiftçiler arazileri kiralarlardı. Bu yıl özellikle 2023 ve 2024 yıllarında yapılan tespitlerde, 2023 yılında il dışından 7 kişi gelirken, 2024 yılında ise 5 kişi gelmişti. Bu kişiler Bingöl’de kapuz ekmişlerdi. Hamdolsun, Eylül ve Ekim ayında Bingöl’e baktığımızda, ovamızın halen yemyeşil olduğunu görebiliyoruz. Bunda, bölgemizde özellikle Cumhurbaşkanlığı Süper Teşvik Paketi modeliyle desteklenen Sütaş Entegre Tesisleri’nin kurulmasının etkisi büyük. Ayrıca, hayvancılık yapanların yem bitkilerine olan talebinin artması ve bunun karşılığında Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve Sanayi Bakanlığı’nın çiftçilere sürekli olarak verdiği mısır tohumu ve yonca tohumu desteği ile üretim yaygınlaşmıştır. Özellikle silajlık mısır üretimimiz, son 7 yılda 16 bin tondan 128 bin tonlara ulaşmış durumda. Süt üretimimiz ise 135 bin tondan 165 bin tonlara çıkmıştır. Bingöl, tarımsal üretim kapsamında; gerek süt havzası desteği gerekse yem bitkileri üretimi kapsamında desteklenen iller arasında yer alıyor. Ayrıca, besi yetiştiriciliği kapsamında Türkiye’deki 13 ilden biri olarak destekleniyor. Türkiye’de yaklaşık 11 bin birlik ve kooperatif arasında Bingöl’de aynı anda 3 birlik ve 103 kooperatif, 1. dereceden desteklerden faydalandı” diye konuştu.
Damızlık Birliği'nin kurucu başkanı Koç, bu dönemde 5. kez başkan seçilerek güven tazeledi.
HABER: EYLEM ÖZEN