GÜNDEM

Yarım Asırlık Demir Ustaları, Çırak Bulmakta Zorlanıyor

Diyarbakır’da demircilik mesleğinde yarım asrı geride bırakan Mehmet Zeki Yıldız ve kardeşi Mehmet Yıldız, şimdilerde yetiştirecek çırak bulamıyor.

Abone Ol

Diyarbakır’da yaşayan 72 yaşındaki Mehmet Zeki Yıldız ve 69 yaşındaki kardeşi Mehmet Yıldız, 50 yıldır demir döverek geçimlerini sağlıyor. Yarım asır boyunca evlenip çocuk sahibi olan Yıldız kardeşler, mesleği çocuklarına da öğretmiş. Ancak, teknolojinin gelişimi ve makinelerin seri üretime geçmesiyle eski işlerini sürdürmekte zorlanıyorlar. Şimdi, mesleği Ermeni ustalardan öğrenen Yıldız kardeşler, demircilik sanatını geleceğe taşımak için çırak bulmada zorluk yaşıyor. Bu değerli zanaatın kaybolmaması için sonraki nesillere aktarılmasını arzuluyorlar.

Mehmet Yıldız, 50 yıldır Ermeni ustalardan edindiği bilgilerle demircilik mesleğini icra ettiğini belirterek, "50 senedir bu işi yapıyorum. Ama şimdi makineler çıktı, işçiler çalışmıyor. Fabrikalar bizim yaptığımız malzemeleri üretiyor. Demircilik Diyarbakır’ın sembolüdür. Demircilik ölürse Sur da ölür” dedi.

HABER MERKEZİ

İki oğlunun son 20 yıldır demircilik mesleğini devraldığını söyleyen Yıldız, artık yalnızca kaynak işleriyle ilgilendiğini aktardı. Torununun meslekte usta olduğunu, ancak dükkâna gelmediğini belirten Yıldız, çırak bulmanın giderek zorlaştığını vurguladı.

Mehmet Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Zeki Yıldız, "72 yaşındayım. Demircilik yaparak 10 çocuğumu büyüttüm ve hepsini evlendirdim. Çok çalıştığımda yoruluyordum ama yeterince para kazanamıyordum. Emeğimin karşılığını alamadığım için mecburen mesleğimi bırakmak zorunda kaldım," dedi.