İş arayanların sayısının artması, bir yanda iş bulamayanları, diğer yanda ise çalışan bulamayanları karşı karşıya getiriyor. Uzmanlar, bunun nedenlerinden birinin üniversitelerin bazı bölümlerinin gereğinden fazla mezun vermesi ve ihtiyaca göre değil de popülerlik üzerinden bölümlerin tercih edilmesi olduğunu belirtiyor.

Peki, bu sorunun çözümü için ne gibi adımlar atılıyor?

Bingöllü Öğretmenler, Almanya’nın Eğitim Sistemini Yerinde Gözlemledi Bingöllü Öğretmenler, Almanya’nın Eğitim Sistemini Yerinde Gözlemledi

YÖK, gençlerin iş bulabilecekleri alanlarda eğitim almalarını sağlamak için çeşitli düzenlemelere gitmiş durumda. YÖK Başkanı Erol Özvar, "İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltmaya devam ediyoruz" diyerek, bu konuda önemli bir adım attıklarını belirtti. Ayrıca, vakıf ve devlet üniversitelerindeki bazı bölümler, piyasa taleplerine göre dönüştürülüyor.

Bu dönüşümün örneği olarak, Türkiye'deki üniversitelerdeki toplam programların yüzde 10'unun dönüştürüldüğü ifade ediliyor. Dönüşüm, piyasanın ihtiyacına uygun şekilde gerçekleşiyor. Amacı ise, iş gücü piyasasıyla daha uyumlu hale gelmek ve işsizliği azaltmak. Bu kapsamda, özellikle yapay zeka gibi gelişen alanlarda açılan bölümler ön planda. 2025 yılı itibariyle 70 üniversitede yapay zeka ve dijital beceriler üzerine bölümler açılacak. Bir diğer büyük hedef, sağlıkta ve tarımda dijitalleşme alanında yapay zeka bölümleri oluşturmak. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda, bu iki alanda önemli sayıda yeni programın hayata geçirilmesi planlanıyor.