Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba, bu yılki bal sezonunu değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Aba, bu sezonun zorlu hava koşulları nedeniyle bal üretiminde düşüş yaşandığını belirtti.

Aba, özellikle Temmuz ayında yaşanan aşırı yağışlar ve soğuk havaların, geven bitkisinin çiçeklenme döneminde ciddi kayıplara yol açtığını söyledi. "Bu dönemlerde yaşanan olumsuz hava koşulları bal üretimini olumsuz etkiledi, rekoltede az da olsa bir düşüş yaşadık" diyen Aba, üretim sürecindeki zorlukları dile getirdi.

GEZGİN ARICILAR BİNGÖL BALININ DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR!

Bingöl'e gelen gezgin arıcıların, 3-4 defa bal sağımı yaparak piyasa fiyatlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Aba, "Bizim balımızın kalitesi ortada. Defalarca ödül alan, Avrupa'da birincilikle dönen Bingöl balının, piyasa ballarıyla bir tutulmaması gerekiyor. Ancak bu gezgin arıcıların ürettiği bal, piyasada düşük fiyata satılıyor ve bu da bizim balımızın değerini düşürüyor" şeklinde konuştu.

GERÇEK BİNGÖL BALI NASIL ANLAŞILIR?

Gerçek Bingöl balını tanımanın yollarını da paylaşan Aba, "Bunun için analiz bile gerekmiyor. 3-4 sağım yapan arıcıların balı, kaşığın üzerinde bile durmaz, o kadar cıvık olur. Oysa Bingöl arıcılarının geneli tek sağım yapar. Bu balı çatalın üzerine koyduğunuzda bile kolay kolay dökülmez" dedi.

Bingöl balının altın ve mücevherden daha değerli olduğunu belirten Mehmet Ali Aba, "Bingöl balının piyasa balları ile bir tutulmasını kabul etmiyoruz. Hak ettiği değere satılmadığı sürece mücadelemize devam edeceğiz," diyerek Bingöl balına sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Bingöl'de 17 Eylül Salı Günü Planlı Elektrik Kesintisi Bingöl'de 17 Eylül Salı Günü Planlı Elektrik Kesintisi

HABER:EYLEM ÖZEN