Genel Müdürlük, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, yumurtaların üzerindeki numaraların anlamına dair kamuoyunu bilgilendirdi. Yapılan açıklamada, sosyal medyada dolaşan ve numaraların ilaçlı yumurtaları işaret ettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Yetiştirme Metodu Kodları Neyi İfade Ediyor?

Açıklamaya göre, yumurtaların üzerindeki ilk rakam, tavuğun yetiştirilme metodunu gösteriyor:

"0" numara: Organik yetiştiricilik. Bu kod, organik yemlerle beslenen, açık havaya erişimi olan ve sertifikalı işletmelerden elde edilen yumurtaları işaret ediyor.

"1" numara: Serbest dolaşıma erişim. Bu kod, açık havaya erişimi olan ve serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtaları gösteriyor.

"2" numara: Kafessiz kümeste yetiştiricilik. Kapalı bir kümes içinde serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtalar bu kodla belirtiliyor.

"3" numara: Kafesli yetiştiricilik. Bu kod, kümeslerde kafeste yaşayan tavuklardan elde edilen yumurtaları ifade ediyor.

Genel Müdürlük, açıklamasında ayrıca "4" numaralı bir yetiştirme kodunun bulunmadığını ve sosyal medyada '2', '3' veya '4' numarayla başlayan yumurtaların ilaçlı olduğu iddialarının doğru olmadığını belirtti. Yumurtaların, yetiştirme metoduna bakılmaksızın, nitrofuran ve diğer veteriner ilaçları açısından düzenli olarak denetlendiği ve herhangi bir olumsuzluk tespit edilmesi durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gerekli işlemlerin yapıldığı ifade edildi.

Ticaret'ten 327 Milyonluk 'Fahiş Fiyat' Cezası! Ticaret'ten 327 Milyonluk 'Fahiş Fiyat' Cezası!

HABER MERKEZİ