Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bingöl’de, büyük bir deprem beklenirken, konut denetimlerinin yeterince yapılmadığının tespit edildiği belirtildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan, İl Genel Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Emre Bulşu, denetimlerinin yeterince yapılmamasının yapı güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi.
Bulşu, yaptığı açıklamada, “6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonrasında, depremden etkilenen bölgelerde orta hasar ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapıların yeniden yapımına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar kapsamında, 7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Ek 1'inci maddesi gereğince, hak sahiplerine verilecek nakdî veya aynî hibe ile yapım kredisine ilişkin usul ve esaslar, 5 Ekim 2023 tarihli ve 7700 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenmiş ve 6 Ekim 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bingöl ilinde, hasarlı yapıların yeniden yapımına yönelik işlemler, İlgi idare (Belediye, İl Özel İdaresi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülmektedir. Yeni yapılacak yapıların denetimi ve takibi ise Yapı Denetim Kuruluşları veya fenni mesuller tarafından yapılmaktadır” dedi.

Suç örgütlerine Kuyu-23 darbesi Suç örgütlerine Kuyu-23 darbesi

YAPILARIN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE!

Meslektaşlarını uyaran Bulşu, “Atacağımız her imza, biz bu dünyadan göç edene kadar her zaman karşımıza çıkar” dedi.
Bulşu, şunları söyledi; “Ancak il genel meclisi bünyesinde bulunan Doğal Afet Ve Depreme Hazırlık İzleme Komisyonu tarafından yapılan araştırmalar sonucunda bazı fenni mesuller tarafından denetimlerin yeterince yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu durum, yapıların güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, tüm fenni mesulleri ve ilgili kuruluşları, denetim süreçlerinde daha titiz ve sorumlu davranmaları gerekmektedir. Yapı güvenliği ve halkımızın can güvenliği her şeyden önce gelmektedir. Ve bu konuda meslektaşlarım iyi bilmeli ki; atacağımız her imza biz bu dünyadan göç edene kadar her zaman karşımıza çıkar. Bu sebeple taahhüt verdiğiniz gerek şantiye şefi olsun gerekse fenni mesul sorumluluğunu bilerek yapıları yerinde incelememiz gerekmektedir.
Vatandaşlarımızın da bu süreçte dikkatli ve duyarlı olmalarını, herhangi bir aksaklık veya eksiklik durumunda ilgili kurumlarla iletişime geçmelerini önemle rica ederiz.”
(Haber Merkezi)