GÜNDEM

Bingöl'de TÜBİTAK Destekli İlk Projeler Kabul Edildi!

Bingöl tarihinde TÜBİTAK-TEYDEB destekli ilk projeler TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bu projelerin, Bingöl Ar-Ge potansiyelini harekete geçirerek bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.

Abone Ol

Bingöl tarihinde TÜBİTAK-TEYDEB destekli ilk projeler TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından koordine edilen Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) Bingöl çalışma grubunun çabaları sonucunda, Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin danışmanlık yaptığı Tijda Grup ve Miraz Grup firmalarının geliştirdiği iki proje, TÜBİTAK TEYDEB-1507 programından kabul edildi. Bu projelerin, Bingöl Ar-Ge potansiyelini harekete geçirerek bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.

TÜBİTAK tarafından kabul edilen ve Üniversite-Sanayi iş birliğinin başarılı bir sonucu olan ar-ge projeleriyle ilgili olarak Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal ÇELİK’i ziyaret eden Tijda Grup Yönetim Kurulu Başkanı Samet ÖNAL, Miraz Grup firma sahibi ve Genel Müdürü Nasır ÖNAL, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü M. Mesut İLHAN, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsa TELİMEN, Bingöl OSB Müdürü Serdar ÇULUN ve proje danışmanı akademisyenler süreçle ilgili bilgi sunarak bundan sonraki süreçle ilgili Üniversite- Sanayi işbirliği imkanlarını değerlendirdi.

Yenilikçi Projelerle Sağlık Alanında Dönüşüm

Tijda Grup Yönetim Kurulu Başkanı Samet ÖNAL, “%100 Doğal içerikli propolis özütü katkılı ürün grupları” başlığında projeyi yürütecek olup bu proje kapsamında çeşitli fonksiyonel gıda gruplarına alkol kullanılmadan propolisin ekstraksiyonunun elde edilmesi ile katkılama yapılacaktır. Böylece özellikle propolisin hem her kesimde tercih edilmeyen tadının ve keskin kokusunun azaltılarak katkı olarak eklenmesiyle tüketiminin ve tercihinin kolaylaşmasının sağlanması amaçlanıyor.

Miraz Grup firma sahibi ve Genel Müdürü Nasır ÖNAL, “Mide koruyucu özellikli bitkisel hidrosol karışımı” adlı projeyi yürütecek olup bu proje kapsamında ise bitkisel hidrosol karışımı yapılması planlanan hedef bitkilerin özellikle mide ağrılarına, mide spazmına, mide ülserine, hazımsızlık ve yanma problemlerine iyi geldiği ve sindirim sistemini rahatlatarak olası mide rahatsızlıklarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Hedef ürünün ortaya çıkması sonucu özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan Helicobacter pylori üzerinde antibakteriyel analizleri yapılarak en etkili hidrosol karışımının bilimsel destekli olarak piyasaya sürülmesi sağlanacak. Bu yönüyle Dünya’da bir ilk özelliği taşıyan projemiz sayesinde etkin oranlamalarla hedef ürün ortaya çıkacak. Hedef ürünün beklenen etkiyi göstermesi halinde proje yürütücüleri Samet ÖNAL ve Nasır ÖNAL Türkiye İlaç Kurumuna ruhsatlandırma kapsamında başvurularını yaparak ilaçlandırma çalışmaları için bu vesileyle ilk adımlarını atacaklarını belirtmişlerdir.

Projenin Danışmanlığını Bingöl Üniversitesi Akademisyenler Yürütüyor

TÜBİTAK tarafından kabul edilen ve desteklenme süreci başlayan bu iki projenin danışmanlığını Bingöl üniversitesi akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Serhat Koçyiğit, Öğr. Gör. Dr. Davut Karahan ve Dr. Öğr. Üyesi Sedat Yelkovan yürütüyor.

Miraz Grup yeni TÜBİTAK TEYDEB 1507 proje çağrısına da “Karaciğer sağlığını destekleyen, detoksifikasyon ve bağışıklık güçlendirme etkili doğal hidrosol karışımı üretimi” adlı projesiyle başvuru yapmış olup bu proje de değerlendirme sürecindedir. Projenin temel amacı da Bingöl bölgesinde yetişen çeşitli bitkilerinden elde edilen hidrosolleri bir araya getirerek, karaciğer sağlığını destekleyen, detoksifikasyon süreçlerini iyileştiren ve bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir bitki suyu karışımı oluşturmak. Bu projeden elde edilen hedef ürünün hem antioksidatif etkilerinin belirlenmesi sağlanacak hem de kanser hücrelerine yapılacak uygulamalarla bu kapsamdaki etkinliği ortaya çıkarılacaktır. Bu projenin danışmanlığını ise Bingöl üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Bülent Kaya yürütüyor.

Geliştirilen projelerin Bingöl’de kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini geliştirmesi, akademisyenlerin özel sektörle işbirliği içinde katma değeri yüksek ürünler geliştirmesi, ilde yeni Ar-Ge projelerine örneklik teşkil etmesi ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor.

HABER MERKEZİ