Dünyada dijitalleşmenin artmasıyla özellikle cep telefonlarında zaman geçirme ve oyun oynama süreleri de artıyor. Oyun oynamak birçok kişi için bağımlılık halini alırken, Bingöl’de üniversite öğrencilerinin oyun bağımlılığı düzeyi araştırıldı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nden Dr. Muhammet Fatih Kızılkaya ve Bingöl Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör. Fatma Zuhal Erol’un “Üniversite Öğrencilerinin Dijital Oyun Bağımlılığı Düzeylerinin İncelenmesi” başlıklı çalışmaları, Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisinde yayınlandı.

Bingöl Üniversitesi bünyesindeki meslek yüksekokullarında eğitim gören 72’si erkek, 57’si kadın olmak üzere 129 öğrenci ile görüşülerek yapılan çalışmada, öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı belirlenmeye çalışıldı.

Dijital oyun bağımlılığı üzerine gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların 61’inin (%47,3) riskli grupta yer aldığını, bağımlılık düzeylerinin cinsiyet temelli farklılıklar göstermediğini, ancak oyun oynama süresi ve dijital oyun yeniliklerini takip etme alışkanlıklarının bağımlılık düzeylerini etkilediğini ortaya koydu.

GENÇLER BİLGİSAYAR VE TELEFONU HANGİ AMAÇLA KULLANIYOR?

Araştırtmada, ‘Bilgisayar ve Akıllı Telefonu Daha Çok Hangi Amaçla Kullanırsınız?’ sorusuna, 28 katılımcı ‘oyun oynama’, 21 katılımcı ‘internette gezinme’, 20 katılımcı ‘ödev ve araştırma yapma’, 21 katılımcı ‘sosyal medya kullanma’, 19 katılımcı ‘oyun oynama-internette gezinme-sosyal medya kullanma’, 20 katılımcı ise ‘internette gezinme-ödev ve araştırma yapma-sosyal medya kullanma’ yanıtlarını verdi.

‘Teknolojiye Yönelik İlginizi Nasıl Değerlendirirsiniz?’ sorusuna ise, katılımcıların 12’si düşük, 78’i orta, 39’u yüksek yanıtını verdi.

Bingöl'de Tarımsal Alanda 'Akademik Hamle' Bingöl'de Tarımsal Alanda 'Akademik Hamle'

Araştırmaya göre, 129 katılımcıdan 58’i internet ortamında oyun oynadığını belirtirken, 71’i oyun oynamadığını belirtti.

‘Dijital Oyun Yeniliklerini Yakından Takip Eder Misiniz?’ sorusuna katılımcıların 42’si evet, 87’si hayır cevabını verirken, ‘Bilgisayar Oyunları Oynamayı Seviyor Musunuz?’ sorusuna, katılımcıların 49’u evet, 80’i hayır cevabını verdi.

‘Günde Kaç Saat Akıllı Telefonda Oyun Oynarsınız?’ sorusuna, 48 katılımcı ‘1-2 saat’, 29 katılımcı ‘3-4 saat’, 12 katılımcı ‘5-6 saat’, 14 katılımcı ‘7 saat ve üzeri’, 26 katılımcı ‘hiç’ yanıtını verdi.

‘Günde kaç saat bilgisayarda oyun oynarsınız?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 51,2’si ‘hiç’ yanıtını verdi.

“DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞI SEMİNERLERİ DÜZENLENMELİ”

Araştırmacılar, meslek yüksekokulu yöneticilerine ve öğrencilere yönelik düzenlenecek dijital oyun bağımlılığı seminerlerinin rehberlik açısından kritik bir öneme sahip olduğu önerisinde bulundu.

Araştırmada, dijital oyun bağımlılığı ile ilgili şu önerilerde bulunuldu; “Çalışmanın sınırlamaları göz önüne alındığında, dijital oyun bağımlılığının tam anlamıyla anlaşılabilmesi için gelecekteki araştırmalarda daha geniş örneklem grupları, daha detaylı ölçüm araçları ve bireyin sosyal, duygusal ve psikolojik durumları gibi etkenleri içeren kapsamlı bir yaklaşım benimsemek önemlidir. Her ne kadar az riskli ve riskli grupta bulunsalar da bağımlılığın önlenmesi için öğrencilere dijital oyun bağımlılığı farkındalığının arttırılması, öğrencilerin etkili insan ilişkileri kurma becerilerinin geliştirilmesi gibi önleyici rehberlik uygulamaları gerçekleştirilebilir. Araştırma sonuçları doğrultusunda üniversite yöneticilerine ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenecek dijital oyun bağımlılığı seminerlerinin rehberlik açısından kritik bir öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Üniversiteler, öğrencilerin dijital oyun kullanım alışkanlıklarını düzenli olarak takip edebilir ve bağımlılık belirtileri gösteren öğrencilere erken müdahale imkanı sağlayabilir. Bununla birlikte öğrencilere sağlam sosyal destek ağları oluşturmak, bağımlılıkla mücadelede önemli bir rol oynayabilir. Arkadaş grupları, hobiler ve spor gibi alternatif aktiviteler önerilebilir. Ailelerin dijital oyun kullanımı ve bağımlılığı önleme adına öğrencilere destek olmaları önemlidir. Bu doğrultuda ailelere seminerler, atölye çalışmaları veya bilgilendirme toplantıları düzenlenebilir.”

Ömer ŞANLI