Rektör Çelik, Bingöl OSB'yi Ziyaret Etti Rektör Çelik, Bingöl OSB'yi Ziyaret Etti

Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Yerden Göğe Bilim ve Teknoloji Şenliği’ başladı.

VALİ USTA: İCAT ÇIKARMAYIN SÖZLERİYLE BÜYÜDÜK

Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen açılış programında konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, yıllarca okurken ‘eski köye yeni adet getirme’, ‘icat çıkarma’ sözleriyle büyüdüklerini belirterek, “Bunlar çok yanlış ifadelerdi. Bizler eski köye yeni adetler getirmeliydik, icatlar çıkarmalıydık. Şimdi memnuniyetle görüyorum ki, biz eski köye yeni adetler getiriyoruz, icatlar çıkarıyoruz ve Türkiye’yi bir yerlere taşıma gayreti içerisindeyiz” dedi.

Vali Usta, şunları söyledi; “200’ü aşkın ülkenin yer aldığı dünyada, sizler başkalarının himmetiyle, başkalarının rızasıyla bir yerlere gelmeye çalışırsanız, maalesef sizi ezip geçiyorlar. Dolayısıyla sizin iddialı olmanız lazım, bunun için de çalışmalar yapmamız lazım. Bu anlamda bu tür şenlikleri çok çok önemsiyorum.”

Şenliklerin halka açık olduğunu ifade eden Vali Usta, vatandaşları çocuklarıyla birlikte gidip şenlikleri görmeye davet etti.

3 BİN 500 ÖĞRENCİ ZİYARET EDECEK

İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel, ‘Yerden Göğe Bilim ve Teknoloji Şenliği’ adıyla düzenleyecekleri etkinliklerle çocuklar ve gençler başta olmak üzere topluma uzay bilimi ve teknolojisi ile deprem bilinci ve hazırlıkları konusunda bilgi sağlamayı ve bu alanda ilgiyi artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Bilim şenliğinin ana temasının yer ve uzay bilimleri; alt temalarının ise deprem, tarım, yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve uzay olarak belirlendiğini belirten Özel, “uzay konusunda ilimizdeki farkındalığı artırmak amacıyla planetaryum ile uzayı izliyoruz, kozmik keşifler, uzay keşif aracı yapımı gibi çeşitli atölyelerimiz olacaktır. Bu atölyelerde her kademeden öğrenciler ile çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

Yerden Göğe Bilim ve Teknoloji Şenliğinin yer bilimleri konusu kapsamında ilimizin gerçeklerinden biri olan deprem konusu ele alınmıştır. Bilim şenliklerinde deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verilecektir.

Şenliklerin bilim ve teknoloji başlığına yönelik ise yapay zekâ, bilgisayarsız kodlama, elektrik üretimi, atıkların geri kazanımı, canlıların en küçük birimi hücre, topraksız tarım, yapay zekâ ve kimya denetleri gibi çeşitli atölyeler oluşturulmuştur.

Bilimsel etkinliklerin yanı sıra sanata da proje kapsamında yer verilmiştir. Ayrıca astronomi ve uzay roket çizimi, fotoğrafçılık, seramik atölyelerimizle de çocuklarımızın sanatsal yönlerinin desteklenmesi amaçlanmıştır” dedi.

Özel, üç gün açık olacak şenliklere 3 bin 500 öğrencinin planlı bir şekilde katılımının sağlanacağını ve atölyelerin halka açık olacağını ifade etti.

REKTÖR ÇELİK: 5. VE 6. NESİL SAVAŞ UÇAKLARI KONUSUNDA TUSAŞ İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik ise, bilim ve teknolojinin toplumların gelişiminde önemli rol oynadığını belirterek, üniversitede yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bingöl Üniversitesi olarak ‘Yeni Nesil Üniversite Vizyonu’ doğrultusunda eğitimden dijitalleşmeye, sürdürülebilir kalkınmaya, yenilikçi çözümler sunmaya devam edeceklerini belirten Rektör Çelik, şunları söyledi; “Bu kapsamsa 5. ve 6. nesil savaş uçağı konseptli çalışmalar yapmaya başladık. Kuantom teknolojileriyle ilgili kuantom bilgisayarları ve sensörlerin yapılması konusunda da ciddi çabalar sarf ediyoruz. 5. ve 6. nesil savaş uçakları konusunda TUSAŞ ile birlikte çalışıyoruz.

Tarım ve hayvancılık alanında silikon vadisi oluşturma konusunda ciddi çabalar sarf ediyoruz.

Arıcılıkta da yenilikçi teknolojilerin kullanılması, sadece bal üretme değil, balın endemik bitkilerle birlikte kimyasal reaksiyonunu sağlamak suretiyle ilaçların ve takviye elemanlarının üretilmesi ve ticarileştirilmesi konusunda da çalışmalar sarf ediyoruz.

Diş hekimliği fakültemiz bünyesinde implant malzemelerin üretilmesi konusunda da altyapıları oluşturuyoruz. Akıllı şehirler ve mimariler oluşturulması konusunda da, şehrimizin dijital ikizinin çıkarılması konusunda çalışmalarımızı başlattık.”

ARIKAN: GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ

Belediye Başkanı Erdal Arıkan da, bilimde, teknolojide ve sanatta yapılan çalışmalar ve ortaya konan hedeflerin gelecek ile ilgili yeni kapıların açılmasını sağlayacağını ifade etti.

Ülkenin sadece teknoloji kullanan değil, aynı zamanda teknolojiyi geliştirip üreten bir konuma gelmesi gerektiğini belirten Arıkan, “bunu da yapacak olan siz gençlersiniz. Bu anlamda sizlere de çok güveniyoruz. Bilim şenliğimiz aynı zamanda öğrencilerimizin ve gençlerimizin hem yaratıcılığını hem de becerilerini geliştirmesi için çok önemli bir fırsat olacaktır. İnşallah siz gençler, yarınlarda büyük buluşların da mimarı olacaksınız. Bilim şenliğinin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

VALİ USTA STANTLARI GEZDİ

Açılış programının ardından Vali Ahmet Hamdi Usta ve Belediye Başkanı Erdal Arıkan, şenlik alanında kurulan stantları gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Abdulkadir BEĞSARI