DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, ağır hasar raporu verilen okulların yıkım ve yapım süreçleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına önerge verdi.

9 Eylül 2024 tarihinde başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yıkılan okulların yerine yenilerinin yapılıp yapılmadığı ve öğrencilerin hangi koşullarda eğitim alacakları konusunda ciddi endişelerin bulunduğunu belirten Hülakü, soru önergelerinde şu ifadelere yer verdi; “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında Bingöl ilinde ağır hasarlı olduğu tespit edilen birçok okul için yıkım kararı alınmıştır. Yeni eğitim-öğretim yılı 9 Eylül 2024 tarihinde başlayacak olup, bu süreçte Bingöl’de yıkılan okulların yerine yenilerinin yapılıp yapılmadığı ve öğrencilerin nasıl bir eğitim düzenine tabi tutulacağı konusunda belirsizlikler vardır.

Ayrıca, 16.06.2023 tarihinde Bakanlığı'nızca cevaplanması için verdiğimiz soru önergesine 25.07.2023 tarihinde verilen yanıtta şu bilgiler yer almıştır:

2003 ve 2023 yılları arasında Bingöl ilinde 73 okulun deprem performans analizi yapılmış, 32 okula güçlendirme ve 41 okula yıkım kararı verilmiştir.

Güçlendirme kararı verilen 32 okuldan 29'unun güçlendirilmesi tamamlanmış, 3 okulun güçlendirilmesi ise devam etmektedir.

Yıkım kararı verilen 41 okuldan 9'u yıkılarak yenisi yapılmış, 1 pansiyon ve 6 okulun yıkımı tamamlanmış ve yeni okul yapımı çalışmaları sürmektedir. Yıkım kararı verilen 25 okul ve hizmet binasının yeniden yapım çalışmaları başlatılmıştır.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA YÖNELTİLEN SORULAR-

-Bingöl ilinde güçlendirilmesi tamamlanan 29 okulda, bu süreçte yapılan çalışmaların öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenliği için yeterli olup olmadığı Bakanlığınızca nasıl değerlendirilmektedir?

Tunceli'de 4 Büyüklüğünde Deprem... Tunceli'de 4 Büyüklüğünde Deprem...

-Güçlendirme çalışmaları devam eden 3 okulda, bu çalışmaların yeni eğitim-öğretim yılına yetişip yetişmeyeceği konusunda bir takvim belirlenmiş midir?

-Yıkım kararı verilen ancak henüz yeniden yapım süreci tamamlanmamış olan okullarda eğitim gören öğrenciler yeni eğitim-öğretim yılında hangi okullara yönlendirilecektir?

-Yeniden yapım çalışmaları başlatıldığı belirtilen 25 okul ve hizmet binasının tamamlanma süreci hangi aşamadadır?

-Deprem sonrası Bingöl ilindeki okulların depreme dayanıklılık durumlarının düzenli olarak kontrol edilmesi için alınan tedbirler nelerdir?

-Bingöl’de eğitimin aksamaması adına alınan diğer tedbirler ve hazırlıklar nelerdir?

-ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞINA YÖNELTİLEN SORULAR-

-Bingöl’de, yıkım kararı verilen 41 okuldan 7'sinde yıkım ve yeniden yapım çalışmaları tamamlanmış mıdır?

-Güçlendirme çalışmaları süren 3 okulun tamamlanma süreci hangi aşamadadır ve bu okullarda, eğitim-öğretim yılına yetişmesi için hangi önlemler alınmaktadır?

-Yıkım kararı verilen ve yapım süreci başlatıldığı belirtilen 25 okul ve hizmet binasının inşaat çalışmaları hangi aşamadadır? Bu çalışmaların hangi zaman diliminde tamamlanması öngörülmektedir?

-Bingöl’de deprem sonrası okul inşaatları için ayrılan bütçe ne kadardır ve bu bütçenin ne kadarı harcanmıştır?

-Okulların depreme dayanıklılık durumlarını düzenli olarak denetlemek için Bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?

-Bingöl’de devam eden okul inşaatları ve güçlendirme çalışmalarının zamanında tamamlanabilmesi için hangi ek kaynaklar veya destekler sağlanacaktır?

-Bingöl’de, yıkımı tamamlanmış ancak yeni okul inşaatı henüz başlamamış olan alanlar var mıdır? Var ise bu alanlarda yeni inşaatların başlatılmamasının nedenleri nelerdir ve bu süreçte hangi adımlar atılacaktır?”

(Haber Merkezi)