Bingöl'ün Güveçli köyünde 1971 yılında meydana gelen büyük depremin ardından geçici olarak inşa edilen prefabrik evler, 53 yıl geçmesine rağmen halen kullanılmaya devam ediliyor. Köy sakinleri kullanılmaz hale gelen evlere ağır hasarlı rapor verilmesini ve yeni konutlar yapılmasını talep ediyorlar.

Yaklaşık 100’e yakın konutun bulunduğu Güveçli köyünde yaşayan herkes aynı sorunla mücadele ediyor. Köylüler, bu geçici konutların zamanla iyice yıprandığını ve artık yaşanamaz hale geldiğini belirtiyor. Özellikle, 6 Şubat depremleri sonrasında 1971 yılından kalma konutlarda ağır hasar meydana geldiği bildiriliyor. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarında, yıkılmaya yüz tutmasına rağmen bu evler 'az hasarlı' olarak gösterilmiş.

Adamına göre muamele edildiklerini belirten Köy sakinleri: “evleri daha iyi durumda olanlara ağır hasar verildi yakım çalışmaları başladı. Çünkü o kişilerin kurumlarda dayıları var, bizim de bir dayımız olmadığı için biz bu haldeyiz, bu hayatta dayısı olan kazanıyor, dayısı olan kurutuluyor” ifadelerine yer verildi.  

Köy sakinleri aynı zamanda Çeltiksuyu ve çevre köylerde aynı durumun yaşadığını ancak o köylerde yeni konutların yapımına başlandığını ifade ederek aynı haklardan faydalanmak istediklerini belirttiler. Prefabrik evlerin artık miadını doldurduğunu vurgulayan köylüler, güvenli ve sağlam konutlarda yaşamak istediklerini belirtiyor. Köylüler, yetkililerin bir an önce harekete geçerek kalıcı ve güvenli konutlar inşa etmelerini talep ediyorlar.

İhsan Ergünşah: "Kışın Oturulamaz Hale Geldi"

Güveçli köyü sakini İhsan Ergünşah ise 1971'de yapılan ahşap konutlar artık oturulamaz hale geldiğini ifade ederek çevre köylere yapılan yeni konutların Güveçli köyüne neden yapılmadığını soruyor.

71 depreminden sonra köyde yapılan konutlara bugüne kadar hiç kimsenin bir çivi bile çakmadığını ifade eden Ergünşah: “ 71’de yapılan konutlar zaten geçici konuklardı. Sözde bunların yerine yeni yapılar yapılacaktı, yapılmadı!  Tuğla parası verdiler, tuğlayla ördüler etrafını. 53 senedir o tahta, ahşap barakalarda yaşıyoruz, derdimizi kime anlatalım? Bilmiyoruz.  Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünden kontrole gelen memurlar uzaktan kumandayla bakıyorlar, içeriği girip bakmadan bir şey yok deyip gidiyorlar. 53 sene önce yapılan ahşap konut ayakta dursa ne olur, durmasa ne olur? Eksi kırk derecede insanlar bunlarda yaşıyor. Gece sabaha kadar soba yakıyoruz” dedi.

Aynı zamanda adamına göre muamele yapıldığını belirten Ergünşah: “herhangi bir insanın herhangi bir yerde yetkili bir tanıdığı olabilir, ama bu tanıdığı olmayanlar için bir dezavantaj olmamalı, bugün evleri daha iyi durumda olanlara ağır hasar verildi, yakım çalışmaları başladı.  Çünkü bir yerlerde yetkili tanıdıkları var, bizim gibi dayısı olmayanlarda ortada kaldı!” şeklinde konuştu.

Sedat Argunağa: "Gazeteye Verdik, Ama Gelen Yok"

Sedat Argun Ağa ise, "Geçenlerde gazeteye verdim. Çevre Şehircilik Müdürlüğü aradı ve gelip bakacaklarını söylediler ama kimse gelmedi. Kışın başıma yağmur yağıyor, yazın ise fareler evin içine giriyor. Gazetede yayınlandı ama hala bir çözüm yok. Çünkü bizzat şahit olduk ki bu hayatta ‘yetkili’ dayısı olmayanlar kaybediyor " ifadelerini kullandı.

Selim Kağan: "Yetkililer Geliyor, Hiçbir Çözüm Bulamıyorlar"

Bir başka köy sakini Selim Kağan, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: "1971 depreminde yapılan geçici prefabrik evler halen duruyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvurmamıza rağmen gelen yetkililer hiçbir çözüm bulamadılar. Yetkililer gelip gezip, hasarsız deyip gidiyorlar."

Mehmet Sarıboğa: "Kızımı Fare Isırdı"

Adana Ceyhan'da Feci Kaza: 4 Ölü Adana Ceyhan'da Feci Kaza: 4 Ölü

Mehmet Sarıboğa da benzer sorunlardan muzdarip. "1971'de yapılan evimde farelerle birlikte yaşıyoruz. Kızımı fare ısırdı ve bir hafta boyunca kuduz aşısı yaptırmak zorunda kaldık. Diğer köylere yeni konutlar yapılırken biz neden aynı haklardan yararlanamıyoruz?" diye konuştu.

Musa Alpağu: "Evde Oturulmuyor, Ama Çözüm Yok"

Musa Alpağu, yetkililerin eve girilemeyeceğini söylediğini ancak çözüm üretilmediğini belirtti. "Üç kez devlet yetkilileri geldi ve evde oturulamayacağını söylediler. Bizi başka yere yönlendirdiler ama sonra evimize az hasarlı raporu verdiler. Şikâyetlerimize rağmen bir çözüm bulunamadı" dedi.

Nevzat Argış: "Yetkililer Çözüm Bulamıyor"

Güveçli köyü sakini Nevzat Argış da 1971 yılından kalan prefabrik barakalara halen bir çözüm bulunamadığını belirtti.

Argış" Bingöl Güveçli köyünde ikamet etmekteyim 401/25 parselde oturuyorum 1971 yılında meydana gelen depremde Güveçli köyüne geçici prefabrik evler yapılmıştır yapılan geçici prefabrik barakalara halen bir çözüm bulunamadı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurmamıza rağmen gelen yetkililer herhangi bir çözüm bulamadılar.1971 yılından kalan barakalara ilgili kurumların bir çözüm bulmasını temenni ediyorum" dedi.

Yetkililerden Çözüm Bekliyoruz

Güveçli köyü sakinleri, yıllardır süren bu mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini ve kalıcı çözümler üretilmesini bekliyor. Yetkililerin, bu eski ve kullanılamaz hale gelmiş prefabrik evler yerine modern ve güvenli konutlar yapmasını talep ediyorlar.

HABER: EYLEM ÖZEN