DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Karlıova İlçesi Kargapazarı Köyünde yapılan deprem konularının içme suyu sorununu meclise taşıdı.
Hülakü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması istemiyle meclise sunduğu önergede, “14 Haziran 2020 tarihinde Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki birçok köyde ciddi yıkıma yol açmıştır. Karlıova ilçesine bağlı Kargapazarı Köyü de bu depremden etkilenen yerleşim yerlerinden biri olmuş, köydeki birçok konut ve ahır hasar görmüştür. Depremden iki yıl sonra yapımı tamamlanan konutlarda hala içme suyu bulunmamaktadır. Konutlarda yaşamak zorunda kalan aileler, evlerine su temin edebilmek için kova ve bidonlarla 10-15 dakikalık yürüme mesafesi uzaklıkta bulunan çeşmeden evlerine su taşımaktadır. Aileler, temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için ciddi mağduriyet yaşamaktadır.
Yaşanan bu mağduriyet, Anayasa’nın 56. maddesi ile güvence altına alınan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ve devletin vatandaşlarına sağlıklı ve yeterli bir yaşam standardı sağlama yükümlülüğüne aykırıdır. Aradan geçen bunca zamana rağmen içme suyu sorununa çözüm bulunamaması, afet sonrası yapılan çalışmalardaki planlama ve koordinasyon eksikliğini de gözler önüne sermektedir” ifadelerine yer verdi.
Hülakü, Bakan Kurum’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi;
“-Kargapazarı Köyü’nde bulunan afet konutlarının içme suyu altyapısının tamamlanmama gerekçesi nedir?
-Dört yıllık süreçte, Kargapazarı Köyü’nün su sorununu çözmek amacıyla hangi adımlar atılmıştır?
-Afet sonrası yapılan konut projelerinde içme suyu gibi temel altyapı hizmetlerinin tamamlanması neden inşaat süreciyle eş zamanlı yürütülmemiştir?
-Kargapazarı Köyü’nün su ihtiyacını karşılamak için kısa vadede Bakanlığınızca bir çözüm planı var mıdır? Varsa bu plan nedir?
-Köydeki su sorununun çözümü için ilgili valilik, kaymakamlık ve diğer kurumlarla herhangi bir koordinasyon sağlanmış mıdır? Sağlandıysa bu koordinasyon neden sonuç vermemiştir?
-Bingöl genelindeki diğer depremden etkilenen köylerde de benzer altyapı sorunları bulunmakta mıdır? Bu sorunların çözümüne yönelik Bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?
-Afet sonrası inşa edilen konut projelerinin planlama süreçlerinde, altyapı hizmetlerinin eşgüdümünü sağlamak amacıyla hangi mekanizmalar işletilmektedir?”
(Haber Merkezi)