Bingöl’ün neredeyse her akarsuyu üzerinde HES projeleri uygulanırken, bir proje de Alatepe, Elmalı, Yenibaşlar Köyleri sınırlarında bulunan Göynük Deresi üzerinde uygulanmak isteniyor.

HALKIN KATILIM TOPLANTISI 24 TEMMUZ’DA YAPILACAK

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin Ve Denetim Genel Müdürlüğü, projenin halkın görüşüne açıldığı bildirildi. ÇED Genel Müdürlüğünden yapılan duyuruda, şu ifadelere yer verildi;
“Bingöl ili Merkez ilçesi sınırları içerisinde Stanley Enerji AŞ tarafından yapılması planlanan Alatepe Regülatörü Ve HES (24,500 MWm-23,765 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 24 Temmuz 2024 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Bingöl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Tunceli'de 4 Büyüklüğünde Deprem... Tunceli'de 4 Büyüklüğünde Deprem...

PROJE HAKKINDA

Alatepe, Elmalı, Yenibaşlar Köyleri sınırlarında bulunan Göynük Deresi üzerinde kurulması planlanan Alatepe Regülatörü ve HES projesinin yıllık enerji üretimi 53,356 GWh olacak. Proje tanıtım dosyasında, kurulması planlanan HES ile ilgili şu bilgilere yer alıyor; “Proje kapsamında Alatepe Regülatörü, iletim kanalı, yükleme havuzu, cebri boru ve santral binası yer almaktadır. Proje kapsamında kazı fazlası depolama ve bitkisel toprak depolama alanları planlanmıştır. Stanley Enerji tarafından işletilmesi planlanan Alatepe Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesinin kurulum amacı enerji üretimidir. Göynük Deresi’nin 1.274,00 metre talveg kotunda bulunan regülatör yapısından alınan sular 1.180,00 metre kuyruksuyu kotunda bulunan santral binasına ulaştırılacak ve burada türbinlenerek enerji üretimi yapılacaktır. Alatepe Regülatörü ve HES projesi toplam kurulu gücü 24,500 MWm - 23,765 MWe olacaktır. Projenin kurulum amacı elektrik üretimidir. Alatepe Regülatörü ve HES projesinin yıllık enerji üretimi toplam 53,356 GWh olacaktır.”
(Haber Merkezi)