Muş merkeze bağlı Kumluca köyünde, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı tespit edilmesi üzerine 21 günlük karantina ilan edildi. Köyde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince 600 büyükbaş hayvan hastalığa karşı aşılandı.

KARANTİNA SÜRECİ VE ŞARBON HASTALIĞINA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

Mersin'den Bingöl'e Ralli Heyecanı Mersin'den Bingöl'e Ralli Heyecanı

Şarbon hastalığının tespit edilmesiyle birlikte köyde hızlı bir şekilde karantina uygulaması başlatıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Selami Kaşıkara, köyde 21 günlük karantina sürecinin başladığını belirtti. Kaşıkara, şarbon hastalığının genellikle meralardan bulaştığını ve hayvanlarda ani ölümlere yol açtığını ifade etti. Kaşıkara, şu açıklamayı yaptı:

"Hastalığın ilk çıktığı nokta meralar oluyor. Meradan hayvana ilk bulaştığında hayvanda ani ölüm görülüyor. Ani ölümünden sonra doğal deliklerden kan gelmesiyle kesin şarbon hastalığı olarak değerlendiriyoruz. Hayvanın kesinlikle içinin açılmasını, organlara bakılmasını istemiyoruz. Çünkü bu doğada en az bin yıl yaşayan bir bakteridir. Doğaya saçıldığı zaman bütün canlılar, hem memeliler hem insanlar tehlike altında olabiliyor."

ŞARBON HASTALIĞININ TEHLİKESİ VE KARANTİNA DETAYLARI

Şarbon hastalığı, insanlar ve diğer memeliler için ciddi tehlikeler barındıran bir hastalık olarak biliniyor. Veteriner Hekim Selami Kaşıkara, hastalığın tespiti ve önlenmesi amacıyla alınan önlemleri şu sözlerle açıkladı:

"Tabii bunun tespitini yapmak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurduğunuzda ekiplerimiz buraya geliyor ve karantina başlatıyorlar. Numunemizi Elazığ Kontrol Laboratuvarı Enstitüsüne gönderiyoruz. Burada pozitif çıktıktan sonra köy karantinaya alınıyor. 21 gün karantina dönemi var. Köyden 21 gün boyunca hayvan girişi, çıkışı, alış, satışı herhangi bir şekilde meraya çıkışı yasaklanıyor. Bundan sonra ölen hayvanlar kesinlikle etinin yenilmemesini istiyoruz. İnsanlara bulaşma riski var, ölüm riski var. Ölen hayvanları derin bir çukura gömüyoruz."

Şarbon hastalığının temas yolu ile insanlara da bulaştığını söyleyen Kaşıkara, “Karantina çıkan bölgede 5 yıl boyunca sürekli aşılama devam etmektedir. Karantina olmayan bölgeler, hastalık çıkmayan bölgelerde de üreticilerimizin aşı yapmalarını, yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Şarbon hastalığı zor bir hastalık, insanlara geçen bir hastalık. Şarbonlu ete, hayvana, şüphelendiğiniz bir hayvana, ani ölmüş bir hayvana kesinlikle dokunmamaları, etini kesmemeleri, kanıyla direkt temasta bulunmamaları gerekmektedir. Sağlık İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne haber vermeleri vatandaşlarımız için en acil durumdur” dedi.

ÇEVRE İLLER DİKKAT ETMELİ!

Şarbon hastalığının yayılma riski nedeniyle çevre illerde de dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Bölgedeki diğer yerleşim yerlerinin de benzer önlemleri alması, hastalığın kontrol altına alınması açısından büyük önem taşıyor.

İHA