Bingöl’de Hasta Hakları Günü münasebetiyle Devlet Hastanesi’nde bir program düzenlendi.

Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Samet Tatlı, Başhekim Vekili Uzm. Dr. Nesibe Haydaroğlu,

Hasta Haklarıhastane yöneticileri ve birim sorumluları, Hasta Hakları Birimi Sorumlusu Hüseyin Aşan, hastanedeki doktorlar, hemşireler ve sağlık görevlilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Samet Tatlı, açılış konuşmasında, hasta haklarına yönelik olarak sağlık çalışanlarının gerekli hassasiyeti göstermelerinin önemine işaret ederek Hasta Hakları Günü’nü kutladı.

DEVLET HASTANESİ’NE 1.25 MİLYON HASTA BAŞVURDU

Programda slayt gösterisi eşliğinde sunum yapan Hasta Hakları Birim Sorumlusu Hüseyin Aşan,

Hasta Hakları2Bingöl Devlet Hastanesi’ne 1 yılda 750 bini poliklinik olmak üzere toplam 1 milyon 253 bin 63 hastanın başvurduğunu söyledi.

HEKİM ATAMALARI VE AİLE HEKİMLİKLERİNİN ETKİNLİĞİ BÜYÜK ÖNEM ARZEDİYOR

Hasta haklarının korunmasına yönelik olarak hiç olmayan veya sayısal olarak yetersiz kalan uzman branşlarda yeni uzman hekimler atanmasının ve aile hekimliklerinin daha aktif ve etkin hale getirilmesinin sağlık hizmetleri bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Aşan, yaptığı sunumda şunları söyledi:

HASTA HAKLARINA YÖNELİK FARKINDALIK OLUŞTURACAK ETKİNLİKLER DÜZENLENMELİ

“Devlet hizmetlerini sunan bazı özel birimlerde aranan özel şartlar gibi hastane ve sağlık hizmetlerini sunan personelde de nezaket, sabır, güleryüz, kişilik ve şefkat gibi pratize yapabilecek ek özellikler aranılarak tıbbi özelliklerini ve vicdani kimliklerini hasta hizmetleri profillerine uydurup uyduramadıkları gözetilmelidir. Üniversite, Diyanet, Milli Eğitim gibi resmi kurumlar aracılığıyla birlikte basın-yayın araçları da hasta ve hastane kültürü oluşturulmasında aktif rol oynamaktadır. Genel hastaların daha fazla daha etkin hizmet almasını ve kronik hastaların ilaçlarını yazdırabilerek ya da raporlarını yenileyebileceği hizmetlerin hızlı ve kolay olmasını sağlayıcı poliklinik oluşturulmalıdır. Hasta hakları ile ilgili tüm mevzuatlar, bildirgeler, yönetmelikler ve yeni çalışmalar bir araya getirilerek güncel uygulanabilir yeni ve özel bir hasta hakları yönetmeliği oluşturulmalıdır. Bu yeni yönetmelikte hasta hakları birimine yapılan başvurular ile uygun olarak ceza ve ödülleri gerektirecek usuller açık ve anlaşılır olmalı. Kurumda kim, hangi birim, hangi hizmet sunumu, ihlalin kapsamı ne kadar gibi tüm hizmet ve faaliyetler açık yazılarak bu hizmet aşamalarında kim, nerede ihlal oluşturmuşsa o ilgili maddeye göre işlem yapılmalı. Periyodik olarak kaynaştırıcı, caydırıcı, bilgilendirici, katılımcı, motive edici, faydalı ve farkındalık oluşturucu eğitim seminerleri ve kısa film, stand-up gösterileri gibi sosyal faaliyetler düzenlenmeli.

KOAH, Son Yıllarda Giderek Yaygınlaşıyor KOAH, Son Yıllarda Giderek Yaygınlaşıyor

DANIŞMANLAR ARACILIĞIYLA HASTALAR BİLGİLENDİRİLEREK YÖNLENDİRİLMELİ

Polikliniklerde, özel kıyafeti ve eğitimi olan danışmanların sayısı artırılarak Triaj Uygulaması ile bilgilendirme ve yönlendirme yapılmalı. Tam teşekküllü raporlar için Sağlık Kurul Heyeti normal mesai dışındaki bir zamanda ya da en azından yeni açılacak hizmet binası tamamlandığında, vatandaşın kolay ulaşılabileceği ve tüm kesimlere zaman kazandırabilecek şekilde bir kat sadece Sağlık Kurulu (Heyet Raporu) hizmetleri için tahsis edilmeli.

Kısa sürede etkili olabilecek ceza (ücret kesme, görev yeri değişikliği gibi) ve ödül (ücret, belge, izin) sistemi Hasta Hakları Kurulu’nun kararlarına uygun olarak uygulanmalı, tavsiye niteliğinde olmamalı.

Hastanede çalışan tüm personel mutlaka açık görünür, anlaşılır, okunur ve fotoğraflı tanıtıcı yaka veya boyun kartı kullanmalı, kullanmayanlar hakkında Hasta Hakları Yönetmeliği’nde belirtilecek cezalar  uygulanmalı.”

Kaynak: EROL YILMAZ