GÜNDEM

Sürü sahipleri, 70 bin lira ve 30 GB internete rağmen çoban bulamıyor.

Elazığ'da sürü sahipleri çoban bulmakta zorlanıyor. Aylık 70 bin lira ve 30 GB internet talep eden çobanlar, yine de bulunamıyor.

Abone Ol

Hayvancılık sektöründe nitelikli iş gücünün azalması, geleneksel çobanlık mesleğini tehdit ediyor. Şehirleşmenin artmasıyla birlikte gençler, bu mesleği tercih etmemeye başladı. Sonuç olarak, üreticiler büyük sıkıntılar yaşıyor. Çobanlar, aylık 70 bin lira kazanırken, yeme, içme, barınma ve kıyafet ihtiyaçları üreticiler tarafından karşılanıyor. Bunun yanı sıra, aylık 30 GB internet talep eden çoban bulmak giderek zorlaşıyor.

Nurettin Çelenk, daha önce 500 küçükbaş hayvanı varken, çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısından fazlasını satmak zorunda kaldı. Artık kendi hayvanlarına bakmak zorunda kalan Çelenk, çobanların önceden kontör talep ettiğini, şimdi ise internet istediklerini dile getiriyor.

“Şu anda çobana aylık 70 bin lira ödüyoruz”

Şavak aşiretinin büyük bir kısmının hayvancılıkla uğraştığını vurgulayan Nurettin Çelenk, ’’Son dönemlerde çobanlardan dolayı bayağı bir sıkıntı çekiyoruz. Paramızda para etmeyecek duruma geldi. Şuanda çobana 70 bin lira aylık veriyoruz. Aydan aya 30 GB internet de veriyoruz. Yemesi, içmesi, barınması ve giymesi bize ait. Bu şekilde olmasına rağmen yine de bulamıyoruz. Hal böyle olunca zor durumda kalan hayvanını satıyor. Benim 500 koyunumu vardı ama şuanda 150 koyun var. Kendi imkânlarım ile bakıyorum ve kendim çobanlık yapıyorum” dedi.

"Altın bulmak mümkün, ama çoban bulmak oldukça zor"

Çobanın kendileri için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Çelenk, “500 koyunu nasıl sağacak ve güdecek. Gençlerimizden kimse yapmıyor. Sadece bizim gibi orta yaş yapıyor. Biz küçüklükten seviyoruz. Bir türlü bırakamıyoruz. Aşiretimiz çok geniş. Elazığ, Tunceli, Erzincan üçgeninde ikametgâh ediyor. Çobanın masrafı her şeyi geçti. Çoban bu sene altınla yarışıyor. Biz altın alamıyoruz. Adam aylığı ile bizden fazla altın alıyor. Bir memurdan fazla para alıyor. Net 70 bin lira alıyor. Artık çoban altın değerinde. Altını bulabiliyorsun ama çobanı bulamıyorsun” diye ifade etti.

"Her ay 30 GB internet istiyor"

Çelenk, çobanların geçmişte kontör talep ettiklerini, ancak son dönemlerde internet isteğinin ortaya çıktığını dile getirdi: ’’Benim aylık 30 GB internetim olacak diyor. Ben ayda 30 GB internet kullanmıyorum. Adam gelmiş bana ağalık yapıyor. Çünkü haklı, çaresiziz. Adam ne dese biz kabul diyoruz. Zor bir meslek. Dağda, bayırda, yağışta, karda uğraşıyorsun. 50 yaşına gelen dizim, kolum ağrıyor demeye başlıyor. Adamın yatağı keçesi. Ben 5 yaşından buyana çobanım. Bu mesleğe 50 senemi verdim’’  ifadelerini kullandı.

İHA