DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Elazığ’ın Maden İlçesi’nde yürütülen maden faaliyetleri ile ilgili Meclis Genel Kurulunda konuşma yaptı.
Maden İlçesi’nin büyük felakete doğru sürüklendiğini ifade eden Hülakü, “Elazığ'a bağlı Maden İlçesi, sırf sermayenin gözüne girmek için iktidar tarafından bir mezarlığa dönüştürülmek isteniyor. tıpkı İliç gibi, Soma gibi ve birçok madende olduğu gibi. Uzun bir süredir Maden İlçesi’nde devam eden maden çıkarma çalışmaları nedeniyle, ilçe büyük bir felakete doğru sürüklenmek isteniyor” dedi.
Maden İlçesi’nin, 2007 yılından beridir vahşi madencilik faaliyetleri nedeniyle mezarlığa çevrilmek istendiğini belirten Hülakü, şöyle devam etti; “İktidarın onayıyla sermayenin doğaya ve insanlığa verdiği zararın boyutu artık kabul edilemez bir seviyeye ulaşmıştır. İlçenin doğası, kültürel mirası ve toplumsal yapısı geri dönüşü olmayan bir yıkımla karşı karşıyadır. Bölgedeki rezervlerin plansız ve amaçsızca kullanımı, halk arasında büyük bir korkuya ve kaygıya neden olmaktadır. Yakın dönemde yaşanan depremler sonrasında bile gerekli önlemler alınmamış, bu ihmaller ilçeyi daha büyük tehlikelere sürüklemiştir.

-İLİÇ’TE YAŞANAN FACİANIN BİR BENZERİNİN MADEN’DE YAŞANMASI AN MESELESİ-

Maden, ciddi bir heyelan riski altında ve bu tehlike her geçen gün büyümektedir. Yani İliç'te yaşanan facianın bir benzerinin Maden'de yaşanması an meselesidir. Soma faciasını hepimiz hatırlıyoruz; gerekli önlemler alınmadığında neler olabileceğini biliyoruz. Madenliler çaresiz bir şekilde, bir umut besleyerek bu talanın son bulmasını bekliyor. Bu iktidar ve yandaş sermaye yalnızca kâr hırsıyla durmadan doğaya ve yaşam alanlarına saldırmaya devam ediyor. Maden halkı, yaşamlarını sürdürebilmek için topraklarından vazgeçmeyi reddederken iktidar ve sermaye onlara çaresizliği ve ölümü dayatıyor. Açıkça belirtmek gerekiyor ki Maden ilçesi, yürütülen madencilik faaliyetleri nedeniyle bir enkaza dönüştürülmek isteniyor. İlçe bir heyelan riskiyle karşı karşıya ve çaresiz bir şekilde sermayenin vicdansızlığına hapsedilmişken Meclisin sessiz kalması, olası facialara, hatta katliamlara ortak olmaktan başka bir anlam içermiyor. Soma’da, İliç’te yaşananlardan ders çıkarmayanların Maden İlçesi’nde benzer bir faciaya neden olmamaları adına buradan uyarıyor ve bu önerge doğrultusunda bir an bile vakit kaybetmeden, derhâl harekete geçmesini istiyoruz. Bu vahşi madencilik faaliyetine son verilmedikçe ne doğamız, ne de insanlarımız güvende olacaktır. Bu zulmün son bulması için doğanın ve insanın yaşam hakkını sonuna kadar savunacağız.”
(Haber Merkezi)