GÜNDEM

Bingöl’de Beyaz Baston Günü Yürüyüşü: Vali Usta’dan Esnafa "Duyarlılık" Çağrısı!

Bingöl’de 15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü kapsamında düzenlenen yürüyüşte Vali Ahmet Hamdi Usta ve Belediye Başkanı Erdal Arıkan, görme engellilerin zorluklarını tecrübe etti. Vali Usta, esnafa seslenerek, sarı yürüme yollarını engellememeleri konusunda duyarlılık çağrısında bulundu.

Abone Ol

15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü kapsamında, Bingöl’de toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla bir yürüyüş düzenlendi. Hacı Hıdır Camii’nden başlayıp Telekom Kavşağı’na kadar uzanan yürüyüşe Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, kamu kurumlarının yöneticileri, STK temsilcileri ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.

Vali ve Başkan, Siyah Bant Takarak Yürüdü

Yürüyüş boyunca dikkat çeken bir an yaşandı; Vali Usta ve Başkan Arıkan, görme engellilerin zorluklarını bizzat tecrübe etmek adına gözlerine siyah bant çekip baston kullanarak yürümeye çalıştı. Bu deneyim, özellikle engelli bireylerin karşılaştığı günlük engellere dikkat çekmek amacıyla yapıldı.

Vali Ahmet Hamdi Usta yaptığı konuşmada, engelli bireylerin toplumsal hayatta karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. Vali Usta, " Bugün, 15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla görme engelli kardeşlerimiz ve hemşerilerimizle birlikte bir yürüyüş gerçekleştirdik. Engellilik bir kader değil hepimiz birer görme ya da yürüme engelli adayıyız. Bu nedenle, bu kardeşlerimizin farkında olmalı ve hayatlarını kolaylaştırmak için çaba göstermeliyiz. Onların her türlü ihtiyaçlarını ve karşılaştıkları zorlukları gidermemiz gerekiyor. Özellikle esnaf arkadaşlarımızdan rica ediyorum Sarı yürüme matlarının etrafında yaklaşık 20 santimetre boşluk bırakılmalı ki görme engelli vatandaşlarımız rahatça yürüyebilsin. Ne yazık ki bazen, kasıtlı olmasa da bilgisizlik nedeniyle esnafımız bu alanlara malzemelerini koyuyor. Bu durum, sadece görme engellilerin değil, herkesin kaldırımda yürümesini zorlaştırıyor. Ayrıca, normal vatandaşlarımızın ve özellikle görme engelli bireylerin karşıdan karşıya geçişlerinde mutlaka yol vermeliyiz. Bazen kazalar da bu konuda dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Bir araç yol verirken başka bir aracın onu sollaması sonucunda yayalara çarpılabiliyor. Bu yüzden özellikle görme engelliler başta olmak üzere tüm engelli vatandaşlarımız için pozitif ayrımcılık yapmalı, kamu kurumlarına geldiklerinde onlara öncelik tanımalıyız. Bu konuda tüm çalışanlardan ve esnaflardan duyarlı olmalarını talep ediyorum." İfadelerini kullandı.

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan ise konuşmasında, "Bugün, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü’nü kutluyoruz. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Erişilebilirlik noktasında engelli bireylerin hayatını kolaylaştırma konusunda bizlere önemli görevler düşüyor. Son zamanlarda bu alanda yaptığımız çalışmaları daha ileriye taşımak için çaba gösteriyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde, onların daha mutlu ve kolay bir yaşam sürdüğü bir ortamı sunacağız. Tüm esnaf ve vatandaşlarımızı bu konuda daha bilinçli olmaya davet ediyorum. Kardeşlerimizin bu anlamlı gününü bir kez daha kutluyor ve her zaman yanlarında olduğumuzu hatırlatmak istiyorum." İfadelerine yer verdi.

Altı Nokta Körler Derneği’nden Teşekkür ve Engelsiz Şehir Çağrısı

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerikli, Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü etkinliğine katılım sağlayan herkese teşekkür ederek, görme engelli bireyler için oluşturulan farkındalığın önemli olduğunu vurguladı.

Derneğin Genel Başkan Yardımcısı Mücahit Korkutata da yaptığı açıklamada, esnafın kaldırımları işgal etmemesi konusunda daha dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. Korkutata, özellikle Vali Ahmet Hamdi Usta ve Belediye Başkanı Erdal Arıkan’a çağrıda bulunarak, Bingöl’de engelli bireylerin daha rahat yaşayabileceği engelsiz bir şehir oluşturulması için çalışmalar yapılmasını talep etti.

STAJYER MUHABİR: HASRET DAYANIR