Meclis genel kurulunda konuşan DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de kurulmak istenen altın madeni ve kum ocaklarını gündeme getirdi.
İliç’te 78 gündür 7 emekçinin cansız bedenlerinin enkazın altında olduğunu belirten Hülakü, Bingöl'de de altın madeni arama izni verilerek ikinci bir İliç faciasının önünün açıldığını söyledi.

“BİNGÖL'DE DE ALTIN MADENİ ARAMA İZNİ VERİLDİ”

Kiğı ilçesinde verilmiş olan altın arama izninin iptal edilmesini isteyen Hülakü, şunları söyledi; “Erzincan İliç’ten ders alma gibi bir pratiği olmayan iktidar, Bingöl'de de altın madeni arama izni vererek ikinci bir İliç faciasının önünü açmıştır. Bingöl'ün Kiğı ilçesinde verilmiş olan altın arama izni derhâl iptal edilmelidir. Bir gram altın için on binlerce ton toprağın yerinden edilmesi, orman alanlarının yok edilmesi, yer altı sularının kirletilmesi, doğal yaşamın dengesinin bozulması ve bunların hiçbiri sizin umurunuzda değil, biliyoruz ama şunu iyi bilin: Bizim için Bingöl'de bir kuşun yuvasının bozulması, sizin yandaşlarınızın kazanacağı milyonlardan çok daha değerlidir.”

“KUM OCAKLARI DERHAL KAPATILMALI”

Bingöl’ün dereleri üzerinde kurularak faaliyet yürüten kum ocaklarını gündeme getiren Hülakü, “Genç’te, Karlıova’da, Yedisu’da açılan ve denetimi yapılmayan kum ocaklarının derhâl kapatılması gerekmektedir. Hiçbir fizibilite ve etüt çalışması yapılmadan hemen her yerde sondaj çalışması yapılmasıyla Bingöl âdeta delik deşik edilmiştir” diye konuştu.

“BİNGÖL, ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA YAŞANILAMAZ HALE GELECEKTİR”

Bingöl’de yürütülen maden arama çalışmalarını eleştiren Hülakü, şöyle devam etti; “Bingöl'de tarım ve hayvancılık neredeyse bitme seviyesine gelmiştir, orman alanları giderek azalmıştır, havasına ve suyuna göz dikilmiş bir şekilde yapılan maden çalışmaları devam ederse Bingöl önümüzdeki yıllarda yaşanılmaz bir hâle gelecektir; buna izin vermemiz mümkün değildir. Bu sebeple, bölge halkının izni olmadan; sivil toplumun dahli, onayı olmadan hiçbir maden arama ve çıkarma çalışması yapılmamalıdır.”
(Haber Merkezi)