Bingöl'de tarım ve hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla Bingöl Üniversitesi'nde 'Tarım ve Hayvancılığın Gelişimi' konulu toplantı yapıldı. Bingöl Üniversitesi Senato Odası'nda Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik başkanlığında yapılan toplantı; rektör yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır ile çok sayıda akademisyen ve mühendisin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bingöl Üniversitesi'nin 'Yeni Nesil Üniversite Vizyonu' kapsamında tarım ve hayvancılık alanında kurulacak silikon vadisi için Ziraat Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu’nda görevli akademisyenler ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesindeki mühendisler, bölgedeki tarım ve hayvancılığın gelişimine önemli katkılar sunmak ve işbirliğinde bulunmak üzere toplantıda bir araya geldi.
BİNGÖL'DE TARIM VE HAYVANCILIĞI DAHA İLERİ BİR SEVİYEYE TAŞIYACAĞIZ
Rektör Prof. Dr. Çelik, tarım alanındaki işbirliğinin önemine vurgu yaparak,
Toplantının önemli bir çıktısı olarak, çalışma konuları ve çalışma gruplarının oluşturulması gerektiği karara bağlandı. Prof. Dr. Çelik, entegre bir yatırım ve bölgesel kalkınma modeli ile tarım ve hayvancılığı sürdürülebilir kılan ortamın sağlanmasının yanı sıra bölgenin en önemli
sorunlarından biri olan işsizliğe de çözüm üretebileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Çelik, kırsalda ekonomik çeşitliliği arttırmaya yönelik çalışmaların hızlandırılacağını ve birim alandan verimi artıracak ihracat potansiyeli olan ürünlerin ön plâna çıkarılacağını açıkladı. Arı ve arı ürünlerinin ticarileşmesinin tarım ve gıda sektörlerini etkilediğine dikkat çeken Çelik, bu ürünlerin teknolojisi üzerinde çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.
BÖLGE EKONOMİSİNİN GÜÇLENMESİ VE KIRSAL KALKINMANIN DESTEKLENMESİ HEDEFLENİYOR
Akademik birikim ve uzmanlık alanlarının birleştirilmesiyle tarım ve hayvancılık alanında sürdürülebilir çözümler geliştirilmesinin hedeflendiği toplantıda; Ziraat Fakültesi'nin modern tarım teknikleri ve bitki sağlığı konularında araştırmalar yapması, Veterinerlik Fakültesi'nin ise hayvan sağlığı ve beslenmesi üzerine yoğunlaşması kararlaştırıldı. Mühendislik Fakültesi, bu kapsamda tarım teknolojilerinin geliştirilmesi için yenilikçi mühendislik çözümleri sunacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu da ,uygulamalı eğitimler ile mezunlarını sektöre hazırlayacak. Bu akademik katkılar sayesinde, Bingöl'ün tarım ve hayvancılık sektöründe yenilikçi yaklaşımlar ve verimliliği arttırıcı yöntemlerin geliştirilmesi için uygulanacak projeler ve araştırmalar ile bölge ekonomisinin güçlenmesi ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.
Toplantı, Bingöl'de tarım ve hayvancılığın gelişimine yönelik atılacak adımların belirlenmesi açısından önemli bir fırsat sundu.