Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta Muş Merkez’de 500 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesini yatırım programına aldıklarını ve proje çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Muş’a hayırlı olsun.

Muşlular ne kadar çok seviniyorsa, biz Bingöllüler o kadar üzülüyoruz.

Muş’a hastane yapıldığı için değil, Bingöl’e de yapılmadığı için üzülüyoruz.

Üzülüyoruz çünkü yıllardır Bingöllü hastalar Elazığ, Erzurum, Malatya ve Diyarbakır yollarında mekik dokuyor.

Üzülüyoruz çünkü ekonomik yokluk içinde hayat mücadelesi veren hastalarımız, Elazığ, Erzurum, Malatya ve Diyarbakır’da ölüm kalım savaşı veriyor.

Üzülüyoruz çünkü yıllardır sağlık sektörü ile ilgili sıkıntılar dile getirilmesine rağmen ilin siyasileri sorunlara kulaklarını tıkıyor.

Üzülüyoruz çünkü Bingöl’de 2017 yılında 400 yataklı yeni hastane yapılacağının sözü verilmesine rağmen, bir arpa boyu yol gidilemedi. Bu hastane için 2020 yılı yatırım programına sadece 2 bin TL ödenek konuldu. 3 yıldır hiçbir çalışma yapılmadı.

Tıpkı 7 yılda tamamlanan mevcut Bingöl Devlet Hastanesi gibi.

Peki, ne istiyoruz?

Hastalarımız tedavi için çevre illere giderken yollarda ölmesin istiyoruz.

Elazığ, Malatya, Erzurum, Diyarbakır’da olan, yakın zamanda Muş’ta olacak sağlık hizmetleri Bingöl’de de olsun istiyoruz.

Muş’a yapılacak hastanenin bir benzeri Bingöl’de de yapılsın istiyoruz.

Şimdi ilin siyasilerinin, kafalarını iki elinin arasına sıkıştırıp düşünmesi lazım. ‘Biz Ankara’da ne yapıyoruz? Neden memleket için bir şey yapamıyoruz/yapmıyoruz?’ demeleri lazım.

Sağlık Bakanlığının kapısında yatıp, 3 yıldır başlanılamayan 400 yataklı yeni hastanenin eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmesini ve çalışmaların hızlandırılmasını sağlamaları lazım.

Umarım atama işlerinden fırsat bulup bir hastane için gerekli girişimlerde bulunursunuz!

*** *** ***

Sadece sağlık alanında değil, yaşamımızın her alanında çevre illere bağımlıyız. Bölge müdürlüklerinin çoğu Elazığ ve Erzurum’da.

Mesela;

1-Orman Bölge Müdürlüğü Elazığ’da. Orman varlığımız Elazığ'dan çok daha fazla olmasına rağmen, ormanlarımız Elazığ'dan yönetiliyor.

2-DSİ bölge müdürlüğü Elazığ'da. Nehirlerimiz, derelerimizin kullanım tasarrufu bile bizde değil. Bir çalışma yapılmak istendiğinde Elazığ'dan izin alınması gerekiyor.

3-Yollarımızın nasıl yapılacağına, ne zaman, ne kadar, hangi şartlarda yapılacağına da biz karar vermiyoruz. Karayolları bölge müdürlüğü Elazığ’da. Elazığ'ın istediği ölçüde. istediği miktarda yapabiliyoruz.

4-Sınırlı sayıda tarihi yapımız var. Bunlardan biri olan ve baraj suyu altında kalacak Norük Höyük'te kazı çalışmaları Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından yapıldı, Bingöl'de bulunan tarihi eserler Elazığ'a götürüyor.

5-Bingölün hava durumunu,  hava tahminlerini bile Elazığ'dan öğreniyoruz. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Elazığ’da.

6-Belediye iller bankasından aldığı kredi için bile Elazığ'ın kapısını çalıyor.

7-Tapu ve kadastro işlerimize bile Elazığ bakıyor.

8-Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü Erzurum’da. Bingöl Şube Müdürlüğü adıyla Erzurum’a bağlı.

9-DAP İdaresi Erzurum’da. DAP kapsamında yapılacak bir projenin Erzurum onayından geçmesi gerekiyor.

10-Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Erzurum’da. Bingöl’ün tarihi bir yapısının tescil edilmesi için Erzurum’un onayı gerekiyor.

11-Vakıflar Bölge Müdürlüğü Diyarbakır’da. Bingöl’de bir tarihi yapının onarımı için Diyarbakır’ın onayı gerekiyor.