Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri belli oldu. Ticaret Bakanlığı ile birlikte ayrıca üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracat için gerekli hammadde tedariğini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verildi.
2024 yılı bitkisel üretimine yönelik Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 1. tahmin verileri açıklanırken, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalış beklendiği bildirildi. Bu kapsamda buğday üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 4,5 azalışla 21 milyon ton olması bekleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hububat hasadının şu anda yurt genelinde yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde olduğu belirtildi. 14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilere depolama imkânı sağlamak amacıyla TMO'ya arz edilen ürünlerin teslim alınmaya başlandığı kaydedildi. 

EKMEKLİK BUĞDAY ALIM FİYATI TON BAŞINA 9 BİN 250 LİRA OLARAK BELİRLENDİ

Hasat başlangıcından bugüne kadar gelinen süreçte piyasalar yakından takip edilirken, TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri ise şu şekilde belirlendi. 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına; makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 250 lira oldu. 

Bingöl’de Uyuşturucu Operasyonu: 274 Kök Kenevir Ele Geçirildi Bingöl’de Uyuşturucu Operasyonu: 274 Kök Kenevir Ele Geçirildi

ÇKS'YE KAYILI ÜRETİCİLERE BUĞDAY İÇİN TON BAŞINA BİN 750 LİRA DESTEK VERİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere buğday için ton başına bin 750 liraya kadar, arpa için ise ton başına 750 liraya kadar fark ödemesi desteği verileceği bildirildi. 

FARK ÖDEMESİ İLE BİRLİKTE EKMEKLİK BUĞDAY İÇİN 11 BİN LİRA ÖDEME YAPILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilere ton başına; makarnalık buğdayda 11 bin 750 lira,  ekmeklik buğdayda 11 bin lira, arpada ise 8 bin lira ödeme yapılacak.

Üreticilere ek olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteğinin verilmeye devam edeceği belirtilirken; Ürün bedeli ödemelerinin 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı kaydedildi.

ALINAN DIŞ TİCARET TEDBİRLERİ ŞÖYLE

Üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracat için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına da karar verildiği belirtildi. 
Alınan tedbirler kapsamında 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldığı, ekmeklik ve makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatının kontrollü olarak (TMO'dan uygunluk almak şartıyla) serbest bırakıldığı, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatının 21 Haziran 2024'ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurululduğu ve bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre durdurma işleminin daha ileri bir tarihe ötelenebileceği bildirildi. 
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hububat alımlarına ilişkin detaylar ile diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklamanın TMO tarafından yapılacağı belirtilerek tüm üreticilere hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu temennisinde bulunuldu.
HABER MERKEZİ