SİYASET

Hülakü: Sendikal Faaliyetler Haktır

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Meclis'te yaptığı konuşmada, sendikal faaliyetlerin hak olduğunu belirtti.

Abone Ol

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Cumhuriyet Halk Partisinin ‘işçilerin anayasal örgütlenme hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve bu konuda alınacak tedbirlerin araştırılması’ önerisi üzerine Meclis’te konuşma yaptı.

Hülakü, şunları söyledi; “Türkiye bir hukuk devleti olmaktan çıkmıştır. Türkiye'de her gün Anayasa parça parça çiğneniyor. Başta FERNAS işçileri olmak üzere hemen her alanda işçiler sendikaya üye oldukları için işlerine son veriliyor. Anayasa’nın örgütlenme hakkı açıkça ihlal ediliyor. Sivas'ta, Bursa'da, İstanbul'da, Manisa'da, Türkiye'nin dört bir yanında işçiler örgütleniyor, örgütlü mücadele, dayanışma sürekli büyüyor. Ancak bu örgütlülükten ödü kopanlar işçileri ekmeğiyle sözüm ona terbiye etmeye çalışıyor. Ne yapacak bu işçiler? Sizin el pençe duran sarı sendikalarınıza üye mi olacaklar? Siz daha fazla kâr edin diye sermayenize biat edip, eğilip bükülecekler mi? Sendikal faaliyetler haktır, hiç kimse bu hakka el uzatamaz. O yüzden şunu açıkça ifade etmem gerekir: Polisle, jandarmayla, her türlü kolluk gücüyle işçilere saldırarak suç işliyorsunuz. Patronların korumaları hâline getirdiğiniz kolluk güçlerini işçilerin, emekçilerin üzerinden çekin. Ya Anayasa'ya uyun ya da bir daha Anayasa'dan konuşmayın.

Türkiye'de sendikal örgütlenme ne yazık ki siyasi vesayet altında kukla muamelesi görmektedir. Mülakatlarda aranan şart yandaş sendikaya üye olmaktan geçiyor, yer değiştirmede aranan şart yandaş sendikaya üye olmaktan geçiyor, görevde yükselmede aranan şart yandaş sendikaya üye olmaktan geçiyor. Böyle bir pespaye düzende liyakat aramak mümkün olabilir mi? Böyle bir pespaye düzende sendikaya üye oldukları için elbette emekçilerin işlerine son verilir, elbette gece yarısı polis şiddetiyle gözaltına alınır ama bu pespaye düzen değişecek, işçilerin direnişiyle değişecek, emeğin birleşik mücadelesiyle değişecek.”

(Haber Merkezi)