AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata, DEM Parti’nin, emekçilerin sorunlarının araştırılması önerisi üzerine Meclis genel kurulunda konuşma yaptı.
AK Parti hükümetleri döneminde, çalışma hayatında yapılan çalışmaları anlatan Korkutata, şunları söyledi; “Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında gerçekleştirdiğimiz İş Kanunu, sosyal güvenlik reformu, sendikacılık faaliyetlerine ilişkin düzenlemelerde olduğu gibi Türkiye Yüzyılında da kendi medeniyetimizden ve değerlerimizden hareketle insan odaklı bir anlayış içinde genel kalkınma vizyonumuzun bir parçası olarak yeni reformlar tasarlayacak ve hayata geçireceğiz. Ülkenin refahının topyekûn ve adaletli yükselişinin, sosyal devlet mutabakatının sağlıklı bir zeminde kurulmasına bağlı olmasından hareketle bugüne kadar çalışma hayatında sosyal diyalog en önemli rehberimiz olmuştur. 

“ASGARİ ÜCRETTE TARİHİ ARTIŞLARI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Bu çerçevede asgari ücrette tarihî artışları işçilerimizin ve işverenlerimizin azami mutabakatını sağlayarak gerçekleştirdik. Asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılması uygulamasını hayata geçirerek tüm gelir gruplarında asgari ücrete kadar olan kazançlar için vergi muafiyeti getirdik. Bu tarihî adımla işçi, memur, tüm çalışanlarımızın refah seviyesini artırdık. 

“MEMURLARIN TOPLU SÖZLEŞME YAPMA HAKKINA ANAYASAL GÜVENCE GETİRDİK”

2012 yılında Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nu sosyal taraflarla istişarelerle hazırladık ve çalışma hayatını darbe yasalarından arındırdık. Kanuni düzenlememizle birlikte 2013 yılından beri artan seyirde sendikalı oranımız bulunmaktadır. Örgütlenme özgürlüğünün önünde kökü darbeler ve baskıcı dönemlerde olan tüm engelleri kaldırdık. Sendikalarımıza hakkın ve adaletin peşinde özgürce faaliyet gösterebilecekleri zemini sağlayacak düzenlemeleri de yine aynı şekilde hayata geçirdik. Memurların toplu sözleşme yapma hakkına anayasal güvence getirdik. İşçi ve işveren sendikalarına üyelik işlemlerinde noter şartını kaldırarak e-devlet üzerinden işlem yapma ve olası baskıları azaltarak sendikalaşmayı kolaylaştırdık. 2018 yılında 1 Mayısı “Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmî tatil ilan ettik. Güvenceli esneklik anlayışıyla yeni çalışma biçimlerini iş mevzuatına dâhil ettik. İşçilerimize yıllık izin sürelerinin bir bölümünü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanabilme imkânı getirdik. Kadın işçilerimize analık izninin bitiminden itibaren birinci doğumda altmış, ikincisinde yüz yirmi ve diğerlerinde yüz seksen gün olmak üzere yarı zamanlı çalışma hakkı getirdik. Ebeveynlerden birisine çocuk ilköğretim çağına gelene kadar kısmi süreli çalışma imkânı getirdik.

-KAYIT DIŞI İSTİHDAM ORANI AZALDI-

Bireysel veya toplu iş sözleşmelerine dayanan işçi veya işveren alacak ve tazminatları ile işe iade talebiyle açılan davalarda ara buluculuk uygulamasına geçilerek uyuşmazlıkların etkin, verimli ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını sağladık. Müstakil İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve alt düzenlemelerini hayata geçirerek bu alanda önemli bir reformu gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalarla iş kazası oranlarını önemli ölçüde düşürdük. Hem ülkemizin hem de çalışanlarımızın geleceğini garanti altına almak için kayıt dışı istihdamla mücadelemize durmaksızın devam ediyoruz. 2002 yılında yüzde 52,1 olan kayıt dışı istihdam oranını yüzde 25,4’e indirdik. Sosyal güvenlik reformuyla dağınık olan sağlık sistemini ve güvenlik sistemini Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirerek hizmete etkinlik ve verimlilik kattık. Yine genel sağlık sigortası uygulamamızla dünya çapında önemli sistemler arasında gösterilen bir genel sağlık sigortası uygulamasını hayata geçirdik. 
Bu çalışmalara ek olarak taşeronların kadroya geçirilmesi ve çalışma olanaklarının belirlenmesiyle ilgili çok önemli mevzuatları ve hizmetleri hayata geçirdik. İnşallah bundan sonraki süreçte de bunları geliştirmeye devam edeceğiz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.”
(Haber Merkezi)