Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Asena Kılıç'ın Youtube kanalındaki 'Meslek Sırrı' programında Bingöl-Karlıova-Erzincan ve Tunceli yöresinin deprem üretme zamanının dolduğunu belirterek deprem tehlikesine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Görür, "6 Şubat depremlerinin olacağını anlattık ve çok söyledik. Ama kimseyi inandıramadık, özellikle yönetimleri! Biz o depremin geleceğini çok bariz bir şekilde 1999'dan itibaren 2020 Elazığ depreminden sonra da, 'Maraş'ta, Malatya'da, Hatay'da deprem gelebilir, şöyle büyüklükte olabilir, önlem alın' dedik. 'Elazığ Depremi, oluşan stres transferiyle orayı tehlikeye soktu' diye uyardık. Hükümete raporlar yazdık, bildirdik" dedi. 

TARİH TEKERRÜR EDERSE BU BİZİM 'BİR BAKIMA' CEHALETİMİZDEN OLUR

Deprem tehlikesi bulunan bölgelere dikkat çeken Görür, Marmara depremine ilişkin olarak da "Tarih tekerrür ederse, bu bizim 'bir bakıma' cehaletimizden olur. Tarihten ders alıp gerekeni yapmazsanız tarih tekerrür eder! Aynı hataya bir daha düşersiniz. Şimdi biz tarih tekerrür etmesin diye basbas bağırıyoruz! Marmara'ya, İstanbul'a dikkat edin, hazırlayın diye. Çünkü, biz bunu 6 Şubat depremlerinden önce de söylüyorduk. Hatay'a dikkat edin, Maraş'a dikkat edin, Malatya'ya dikkat edin, Çelikhan'a dikkat edin, Erkenek'e dikkat edin diye... Etmediler... 50 binden fazla insanımızı bir gecede gömdük. Şimdi 'Marmara'da tedbir alın' diyoruz. '6 Şubat depremleri tekerrür etmesin, insanlarımız ölmesin' diye basbas bağırıyoruz. Maalesef siyasi irade ve halkımızın çoğunun da umursadığı yok. Korkuyorum ki, yine tarih tekerrür edecek!" diye konuştu.  

BİNGÖL VE TUNCELİ'YE DİKKAT ÇEKTİ

Bingöl ve Tunceli yöresine dikkat çeken Prof. Dr. Görür, "Şu anda endişe ettiğim yer Tunceli bölgesi... Erzincan-Bingöl-Karlıova arası! Tunceli ve Bingöl yöresi endişe ettiğimiz bir yer! Asıl deprem periyodu dolmuş bölgenin. Dikkat etmemiz gereken bir noktada bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

DEPREM DİRENÇLİ KENTLER VURGUSU...

Prof. Dr. Görür, kentlerin deprem dirençli hale getirilmesinin önemine vurgu yaparak "Bu kentleri deprem dirençli hale getirin. Depremler hep var oldu. Depremler bu coğrafyada devam edecek. Biz bu coğrafyada yaşayacaksak, burayı yurt tuttuysak, bir gecede binlerce insanımızı toprağa gömmek istemiyorsak oturduğumuz yerleri depreme dirençli yapacağız. Çünkü depremi durduramıyoruz!" dedi. 
"Kenti depreme hazırlamak binayla olmaz. Tüm yapıların deprem dirençli olması lazım" diyen Görür, "Yönetim depreme hazırlıklı olacak. Halkı eğitecek. Altyapıyı kontrol edecek. Yapı stoku sağlanacak. Tüm dünyada bunun örnekleri var... Amerika, Japonya, Çin, İtalya, Endonezya, Tayvan'da örnekleri var. Ancak biz de meydana gelen depremlerin izleri hala silinemedi" şeklinde konuştu. 
HABER MERKEZİ