EĞİTİM

Özel Röportaj: Bingöl’deki Eğitim Sorunlarını Konuştuk

Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi ile Bingöl ve Türkiye genelindeki eğitim sorunlarını konuştuk. Korlaelçi, okulların yıkılması, ikili eğitim sistemi, temizlik personeli eksiklikleri, öğretmen atamaları ve müfredat değişiklikleri gibi birçok konuyu gündeme getirirken, özellikle kırsal bölgelerdeki fırsat eşitsizliğine vurgu yaptı.

Abone Ol

Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi ile Bingöl’deki ve Türkiye genelindeki eğitim sorunlarını konuştuk. Korlaelçi, okulların yıkılması, ikili eğitim sistemi, temizlik personeli eksikliği, öğretmen atamaları ve müfredat değişiklikleri gibi pek çok konuyu gündeme getirirken, özellikle kırsal kesimlerde yaşanan fırsat eşitsizliğine dikkat çekti.

Bingöl Kent Haber Gazetesi'ne konuşan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi yöneltilen soruları içtenlikle yanıtladı.

İşte Eğitimin temel sorunlarını ve bu sorunların çözümüne yönelik yaptığımız röportajda öne çıkanlar…

Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, Bingöl'deki eğitim sorunlarına dair açıklamalarda bulundu. Bingöl’de Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, yıkım kararı alınan 34 okuldan 21’inin yıkıldığını, geri kalan 10 okulun ise ihale aşamasında olduğunu belirten Korlaelçi, bu durumun eğitimde ciddi sorunlara yol açtığını vurguladı.

YIKILAN OKULLAR VE İKİLİ EĞİTİM SORUNU

Hükümetin tasarruf tedbirleri kapsamında uyguladığı üç yıllık planın, eğitim camiasında olumsuz yansımaları beraberinde getirdiğini belirten Korlaelçi,

“Bingöl’de Milli Eğitim Müdürlüğü'nün verdiği rapora göre, yıkım kararı alınan 34 kurum bulunuyor. Bu kurumlardan 21’i yıkıldı, kalan 10 kurum ise ihale aşamasında. İktidarın tasarruf tedbirleri kapsamında üç yıllık bir plan oluşturuldu. Ancak bu tedbirlerin eğitim camiasına olumsuz yansımaları başladı. Okullar yıkılmaya başlandığında ikili eğitime geçildi. İkili eğitimde öğrencilerin geç saatlerde okuldan çıkması sorun oldu, bu nedenle ders süreleri 30 dakikaya indirildi. 40 dakikalık ders saatleri pedagojik formasyon gereği belirlenmişti. Ancak öğrencilerin derse adapte olması, derse giriş ve son değerlendirme süreci göz önüne alındığında, bu çözüm geçici bir önlem olarak görüldü. Asıl sorun, binaların ne zaman inşa edileceği konusu” dedi

TEMİZLİK PERSONELİ EKSİKLİĞİ EĞİTİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Korlaelçi, okullardaki temizlik sorununa da dikkat çekti. Bakanlığın temizlik personeli sağlamadığını ve İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında verilen temizlik görevlilerinin, düşük ücretlerle 3-4 saatlik çalıştığını kaydetti. Bu durumun, hem eğitim kalitesini hem de okulların hijyenik durumunu olumsuz etkilediğini belirten Korlaelçi şunları kaydetti:

“Okullarda ciddi problemler var. Sorun sadece ikili eğitim değil. Bakanlık temizlik personeli vermedi ve İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında temizlik görevlileri sağlandı. Bu sistemde 3-4 saat çalışıp aylık 7 bin lira gibi düşük bir ücretle emeğin sömürülmesi söz konusu. Bu sistem işe yaramayınca özellikle büyük şehirlerde temizlik sorunu baş göstermeye başladı ve bu sorun Bingöl'de de ortaya çıkmaya başladı. Bize verilen son bilgiye göre İŞKUR üzerinden toplam 30 bin eleman alınacak ve Bingöl’e düşen sayı sadece 120. Eğitimin sadece ikili eğitim sorunu değil, aynı zamanda temizlikte de ciddi sıkıntılar yaşanıyor.”

KIRSAL KESİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ

 Devamında konuşan Korlaelçi: “Binalar yıkılırken tasarruf tedbirleri kapsamında, sınıf mevcudu 30’dan az olan sınıflar kapatılıp 30 öğrenciye tamamlanmaya çalışıldı. Bu durum özellikle köy okullarında sorun yaratmaya başladı. Ekinyolu gibi kırsal kesimlerde, taşımalı eğitim yapıldığında, tasarruf tedbirleri nedeniyle eskiden bir köyden toplanan öğrenciler şimdi iki köyden toplanarak getirilmek zorunda kalıyor” İfadelerine yer verdi.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ ÜLKEMİZDE KARŞILIK BULMUYOR

Eğitimde fırsat eşitliği konusuna da değinen Korlaelçi, kırsal kesimlerde eğitim alan öğrencilerin, şehirdeki öğrencilerle aynı sınavlara girmek zorunda kaldığını, ancak eğitim şartlarının çok farklı olduğunu vurguladı.

Korlaelçi: Eğitimde fırsat eşitliği dediğimiz kavram ne yazık ki ülkemizde karşılık bulmuyor. Fırsat eşitliği Bingöl’de farklı, köylerde ise bambaşka işliyor. Eğitim güncel, bölgesel ve sosyal farklılıklara göre şekillendirilmeli, ancak bu yapılmıyor. Köylerde eğitim gören öğrenciler, bir öğretmenle ve sürekli değişen öğretmenlerle sınavlara hazırlanmak zorunda kalıyor. Sonra şehirdeki öğrencilerle aynı sınava giriyorlar.

Türkiye'de öğretmen atamaları 500 günü geçmiş durumda, henüz 20 bin öğretmenin ataması yapılmadı. Bunun temel nedeni tasarruf tedbirleri kapsamında yapılan az sayıdaki görevlendirmeler. Bu durum sadece Bingöl’de değil, Türkiye genelinde kırsal kesimlerde de yaşanıyor. Eğitimde fırsat eşitliği yok ve bu sorunun giderilmesi için iktidarın seferber olması gerekiyor” dedi.

MÜFREDAT CEMAATLERE UYGUN BİR ŞEKİLDE VERİLİYOR!

Korlaelçi: “Zaten Türkiye’deki eğitim sistemi millileşmiş bir sistem ve bu millileşmiş eğitim daha çok dinsel içerikler barındırıyor. Bu içerikler öğrencilerin aile yapısına değil, cemaatlere uygun bir şekilde veriliyor. Son müfredat da bunun en güzel örneği. Bilimsel verilerden ziyade değerlere dayalı bir sistem benimseniyor.

Özellikle matematikteki bazı konuların kaldırılması, din kültürü ve meslek derslerinin yoğunluğu hükümetin bu alandaki müfredat politikasını ortaya koyuyor. 20 yılda tam 6 kez lise, 3 kez üniversite sınav sisteminin; 4 kez müfredatın, 18 kez de eğitim sisteminin değişti.

Merkezi sınav sistemine dayalı politikalar doğrultusunda eğitim politikaları belirlendi. Ancak bu yöntemler sonuç verici değil. Özellikle son 5 yılda yaşanan beyin göçü de bunu kanıtlıyor.” Dedi.

 HABER: EYLEM ÖZEN