KÜLTÜR-TURİZM

Türkiye’de 107 Tane Var, Bingöl’de Yok!

Türkiye genelinde 107 yer ekoturizm alanı ilan edilirken, doğal güzellikleriyle öne çıkan Bingöl’de ise bir tane bile ekoturizm alanı gösterilmedi.

Abone Ol

Türkiye’de ilk kez 2017’de oluşturulmaya başlanan ekoturizm alanları her geçen gün artarken, bu sayı 107’ye ulaştı. En fazla ekoturizm alanına sahip olan iller; 4 ekoturizm alanıyla Balıkesir, Çanakkele ve Eskişehir illeri olurken, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Bingöl’de 1 tane dahi ekoturizm alanı bulunmuyor.

Ekoturizm alanlarıyla ilgili Orman Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “​Ekoturizm, doğal kaynaklarla uyumlu ve sürdürülebilir bir turizm anlayışını ifade ederken, şehir nüfusunun doğaya artan ilgisiyle birlikte ekoturizm hizmetlerine olan talep de yükselmekte. Orman Genel Müdürlüğü olarak, 2019-2023 ve 2024-2028 Stratejik Planları doğrultusunda bu talepleri karşılamak amacıyla ekoturizm alanlarını yaygınlaştırmayı stratejik hedef olarak belirledik.

2021-2025 Ekoturizm Eylem Planı çerçevesinde oluşturulan ekoturizm alanlarında, doğa yürüyüşü, bisiklet ve at biniciliği gibi aktiviteler sunulurken bununla birlikte yöre halkına ekonomik katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, ekoturizm alanları orman köyleriyle uyumlu hale getirilerek, yerel halkın kalkınmasına katkı sağlanıyor.

2017 yılında ilk kez oluşturulan ekoturizm alanlarının sayısı şu anda 107'ye ulaşmış olup, 12. Kalkınma Planı sonunda bu sayının 200'e çıkarılması planlanmakta. Yeni faaliyete geçirilen ekoturizm alanlarından bazıları: Düzce-Akçakoca Şelalesi, Balıkesir-Erdek Kapıdağ, Kars- Sarıkamış Keklik Deresi, Eskişehir-Çatacık, Samsun-Canik, Aksaray-Hasandağı, Denizli-Eskere, Isparta-Eğriyol, Adıyaman-Şelale, Bilecik-Söğüt Domaniç Osmanlı Göç Yolu, Bilecik- Pelitözü Selöz, Ordu-Akkuş, Mersin- Kayacı Vadisi, Ankara-Beypazarı, Antalya-Selçuklu Kervan Yolu, Tekirdağ- Naip Şelalesi, Eskişehir-Kocakır Terapi Ormanı, Manisa- Uncubozköy, Burdur-Akyayla Aziziye, Denizli- Kızılyaka Belevi ve Konya-Akçapınar ekoturizm alanlarıdır.

Ekoturizm alanlarına ilişkin detaylı bilgilere ise "Benim Ormanım" mobil uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz. Tüm doğa severlerimizi ekoturizm alanlarımıza ziyarete bekliyoruz.”