Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde tohum meşceresi, gen koruma ormanı, tohum bahçesi, tohum plantasyonu, klon parkı ve deneme alanlarını açıkladı.

Orman varlığıyla Türkiye’nin en zengin illerinden biri olan Bingöl’de hiçbir ormanlık alan gen koruma kapsamına alınmadı.

360 GEN KORUMA ORMANI BULUNUYOR

Orman Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 64 ağaç türüne ait 360 adet gen koruma ormanı bulunduğu belirtildi.

Deprem Sonrası Kayalarla Kapanan Yollar Açıldı Deprem Sonrası Kayalarla Kapanan Yollar Açıldı

Açıklamada, “Genel Müdürlüğümüze bağlı Orman Ağaçları ve Tohumları Islah Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 1968 yılından bu yana orman gen kaynaklarını koruma çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Bu çerçevede tescillenen alanlar, periyodik olarak yerinde inceleniyor ve amenajman planlarına “Doğa Koruma Fonksiyonu" statüsünde ekleniyor.

Gen koruma ormanları, orman ağaçlarının genetik çeşitliliğini koruma amacıyla seçilip yönetilen orman alanlarıdır. Gen koruma ormanları seçim çalışmaları ile ülkemizde orman ağaçlarının barındırdıkları genetik çeşitliliği koruma ve gelecek kuşaklara aktarmakla birlikte ormanlardaki çeşitliliği sürdürerek iklim değişiklikleri ve hastalıklara karşı direnci sağlamak, gelecekteki ıslah potansiyeli olan genleri korumayı ve ekosistem devamlılığı için türlerin korunmasını amaçlıyor.

2024 yılı itibariyle, ülkemiz genelinde Genel Müdürlüğümüz bünyesinde 64 ağaç türüne ait 360 adet gen koruma ormanımız bulunuyor. Orman gen kaynaklarımız; tohum meşcereleri, klonal tohum bahçeleri, klon parkları, tohum plantasyonları ve deneme alanları ile korunuyor. Diğer korunan ıslah tesisleri ile birlikte 84 ağaç türünde 938 adet gen kaynağımız koruma altında” denildi.

BİNGÖL’ÜN ORMANLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ

Bingöl, Türkiye genelinde en fazla orman varlığına sahip iller arasında yer alırken, bölgede Tunceli’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bingöl’ün bağlı bulunduğu Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde; tohum meşceresi olarak Tunceli’nin Nazımiye İlçesinde sapsız meşe koruma altına alınırken, gen koruma ormanı olarak Malatya’nın Pütürge İlçesinde mazı meşesi ve saçlı meşe koruma altına alınan türler oldu.

Tohum platasyonu olarak da Tunceli’de İran palamut meşesi koruma altına alınan tür oldu.

Fuat OTLAK