Meteoroloji'den Öğleden Sonra Uyarısı! Meteoroloji'den Öğleden Sonra Uyarısı!

Bingöl İl Genel Meclisinden yapılan açıklamada, köylerde plansız alanlarda evlerini dönüştürmek isteyen hak sahiplerinin çekme mesafesi nedeniyle sıkıntı yaşadığı belirtilerek, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için komşu mesafelerinin belirlenmesinde İl Özel İdaresinin kararının belirli olacağı vurgulandı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, ilimiz Bingöl'ü de etkileyen bir doğal afet olarak kaydedilmiştir. Depremin ardından, 7 Nisan 2023 tarihinde İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından Bingöl genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilmiştir.
Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda, ilimizde ağır hasar gören yapıların tespiti yapılmış ve yerinde dönüşüm projeleri gündeme alınmıştır. Ancak, plansız alanlarda bulunan yapıların projelendirilmesi sürecinde parsellerin çekme mesafeleri konusunda vatandaşlarımız yapacağı yapının oturum alanı ile ilgili çeşitli problemlerle karşı karşıya kaldığı tespit edilmiştir.
Bu problemlerin çözülmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla, İl Genel Meclisi bünyesinde bulunan Doğal Afet Ve Depreme Hazırlık Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 47. maddesi esas alınarak bir karar verilmiştir. Söz konusu maddeye göre:
*"Komşu mesafeleri, civarın yapı düzeni ve karakterine, yapılacak binaların münferit konut veya tarımsal işletme birimi (ahır, samanlık, arabalık vb.) oluşuna göre ilgili idare tarafından takdir ve tayin olunur."*
Bu çerçevede, yerinde dönüşüm kapsamında mağduriyet yaşayan hak sahiplerinin sorunlarının, mevzuat doğrultusunda değerlendirilmesi ve çözülmesi yönünde bir görüş birliğine varılmıştır. İlgili idareler, hak sahiplerinin mağduriyetlerinin en kısa sürede giderilmesi için gerekli adımları atacaklardır. 
 Aynı zamanda İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından daha önce hak sahipliği başvurusu yapamayan vatandaşlarımız için 3 Temmuz 2024 tarihinde başvuru yapabilmeleri amacıyla 1 günlük ek süre verilmiştir.
Bingöl halkının deprem sonrası yaşadığı zorlukların farkındayız ve bu süreçte yanlarında olduğumuzu belirtip ilgili paydaş kurumlar ile birlikte hareket ederek beklenen büyük Bingöl depremi için ilimizi depreme karşı dirençli bir şehir haline getirip, tüm vatandaşlarımızın güvenliği ve refahı için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.”
(Haber Merkezi)