Sivas Valiliği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle 22 vakanın tespit edildiğini ve 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte KKKA vakalarında artış yaşandığını belirten yetkililer, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde 2 muhtemel, 3 kesin KKKA tanılı hastanın tedavisi devam ediyor.

Kenelere Karşı Alınması Gereken Önlemler

Valilik, özellikle tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli bölgelere gidecek vatandaşların, vücutlarını örten giysiler giymelerini ve pantolon paçalarını çoraplarının içine sokmalarını tavsiye ediyor. Açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, kenelerin elbiseler üzerinde rahatça görülebilmesi açısından önemli. Kene yönünden riskli alanlardan dönen kişilerin, vücutlarının kulak arkası, koltuk altı, kasıklar ve diz arkası gibi bölgelerini dikkatlice kontrol etmeleri gerekiyor.

Kene Isırması Durumunda Yapılması Gerekenler

Keneye çıplak elle dokunulmaması gerektiğine dikkat çeken yetkililer, vücuda tutunmuş bir keneyi sigara basarak veya kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökerek çıkarmaya çalışmanın tehlikeli olduğunu belirtti. Bu tür yöntemler, kenenin vücut içeriğini kişiye aktarmasına neden olabilir. Vücuda tutunan kene, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurularak çıkarılmalıdır. Ayrıca, hayvanların üzerindeki kenelerin elle çıkarılmaması ve hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemesi gerektiği vurgulandı.

KKKA Belirtileri ve Acil Durumlar

Kene tutunmasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerin görülmesi durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği bildirildi. KKKA'nın hayvanlarda belirti göstermeden seyredebileceği ve bu nedenle hayvanlarla temasta dikkatli olunması gerektiği hatırlatıldı.

İHA