12 Bin Lira Destek: Bakanlıktan Geri Ödemesiz Yardım! 12 Bin Lira Destek: Bakanlıktan Geri Ödemesiz Yardım!

Bingöl Balı, Çobantaşı Kavurması, Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi ve Guldar Domatesi ile birlikte Bingöl’ün 5 Coğrafi işaretli üründen biri olan Sivan Dut Pekmezi, yaz aylarında köylülerin geçim kaynağı oluyor. Haziran ve temmuz aylarında dut ağaçlarından topladıkları dutları kaynatarak pekmez haline getiren köylüler, sattıkları ürünlerle geçimlerini sağlıyor.
Servi bölgesindeki 33 köyün tamamında dut pekmezi üretimi yapılırken, toplanan dutlar zorlu işlemlerden geçirilerek sofralara getiriliyor.

DUT PEKMEZİ ÜRETİMİ NASIL YAPILIYOR?  

Sivan Dut Pekmezi, coğrafi sınırda yetişen beyaz dutlardan (Morus Alba) üretilir. Haziran ve temmuz aylarında toplanan taze beyaz dutlardan elde edilen şıranın, kazanlarda kaynatılarak fazla suyun uçurulması ve belirli bir kıvama gelene kadar koyulaştırılmasıyla elde edilir.
Sivan Dut Pekmezi üretiminde kullanılan dutların yetiştiği bahçelerde, sadece çiftlik gübresi kullanılır ve herhangi bir kimyasal ilaçlama yapılmaz. Hasat aşamasında ürün, yere temas ettirilmeden çadır veya bez kumaşlar kullanılarak toplanır. Sivan Dut Pekmezi üretiminde kullanılan dutlar meşe odunu ateşiyle kaynatılır. Bunun sebebi meşe odununun ısı verme gücü yüksek ve yağ miktarının düşük olmasıdır. Bu yüzden is yapmaz.
Üretim aşamasında ahşap kaşık ve karıştırıcı kullanılan Sivan Dut Pekmezi, kaynatılıp süzüldükten sonra kerpiç evlerin toprak damlarında birkaç gün güneş ışığında dinlendirilmeye bırakıldıktan sonra tüketime hazır hale getirilir.
Abdulkadir BEĞSARI