Bingöl Üniversitesi'nde 'Havacılık Sektöründe AR-GE ve Üniversite-Sanayi İşbirliği' konulu seminer düzenlendi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) Üniversite İlişkileri Müdürü Dr. Süleyman Demir'in konuşmacı olarak katıldığı Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda düzenlenen seminer; Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, rektör yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, ilgili kurum amirleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. 
Programın açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çelik, üniversite-sanayi işbirliğinin, özellikle havacılık sektörü gibi ileri teknoji gerektiren alanlarda büyük önem taşıdığını belirterek bu tür işbirliklerinin Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik gelişimine katkı sunduğunu dile getirdi. 

Seminerde sunum yapan TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdürü Dr. Süleyman Demir, TUSAŞ'ın Türkiye'nin havacılık sektöründeki bilimsel araştırma ve yenilikçi projeleri desteklemek amacıyla geliştirdiği 'Lift Up, Lift Up+, Lift Up++' gibi önemli programlar hakkında bilgi vererek bu programların üniversite öğrencilerine ve araştırmacılara sunduğu olanaklar hakkında bilgiler verdi. TUSAŞ Bilimsel Araştırmaları Destekleme Programı ve TUSAŞ Öğrenci Takımlarını Destekleme Programı’nın ayrıntılarını paylaşan Dr. Süleyman Demir, bu tür desteklerin havacılık sektöründeki bilimsel araştırmalara ve öğrenci projelerine olan katkısını anlattı.

TUSAŞ LIFT UP PROGRAMLARI ÖĞRENCİLERE YENİLİKÇİ FIRSATLAR SUNUYOR

Rektör Çelik, Bingöl OSB'yi Ziyaret Etti Rektör Çelik, Bingöl OSB'yi Ziyaret Etti

Lift Up programı kapsamında, öğrencilerin TUSAŞ bünyesinde çeşitli eğitim ve staj imkânlarından faydalanarak sektördeki yenilikçi süreçleri yakından tanıma ve pratik deneyim kazanma fırsatına sahip olduklarını belirten Dr. Demir, “Bu program, öğrencilere havacılık ve uzay sanayisi alanında bilgi ve deneyim kazandırmayı amaçlayarak, onların sektördeki AR-GE çalışmalarına ve projelere aktif olarak katılmalarını sağlıyor. Öğrenciler, TUSAŞ'ın projelerine doğrudan katkı sağlayarak mühendislik becerilerini geliştirme şansı elde ediyor” dedi.
Lift Up+ programı hakkında bilgi veren Dr. Demir, “Lift Up+ programı, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerin havacılık ve uzay alanında bilimsel araştırmalar yapmalarını teşvik eden bir destek programıdır. Bu program, TUSAŞ ve YÖK işbirliği ile, ilgili üniversitelerdeki nitelikli AR-GE laboratuvarlarında yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.
Lift Up++ programının da doktora çalışmalarının Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin çağrıya çıktığı faaliyet alanları ile ilgili olarak yürütülmesini sağlayan 'Sanayi Odaklı Doktora Araştırmaları Programı' olduğunu söyleyen Dr. Demir, programın temel amacının Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin belirlediği konularda nitelikli araştırmacı yetiştirmek olduğunu aktardı.

TUSAŞ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ İLE SAVUNMA SANAYİİNDE AR-GE ALTYAPISI GÜÇLENİYOR

TUSAŞ-Üniversite AR-GE Projeleri İşbirliği Sistemi hakkında bilgiler sunan Dr. Demir, “Bu sistem Türkiye'nin savunma sanayiinde güçlü bir AR-GE altyapısı oluşturmak için geliştirilmiştir. Sistem, üniversitelerde gerçekleştirilecek havacılık AR-GE projelerini desteklemeyi amaçlamaktadır. TUSAŞ, kendi kaynakları ile AR-GE projeleri için çağrılar yapmakta ve çeşitli konuları paylaşmaktadır. Ayrıca, TUSAŞ’ın Teknoloji Yol Haritası çerçevesinde ulusal ve uluslararası işbirliği talepleri de bu platformda yer almaktadır. Bu girişim, Savunma Sanayi Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu arasındaki işbirliğinin bir devamıdır ve Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayisinde nitelikli insan kaynağının yetişmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir​” diye konuştu. Dr. Süleyman Demir, ‘Horizon Europe Hibe Projeleri’ hakkında bilgi vererek konuşmasını tamamladı.
Program, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik tarafından TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdürü Dr. Süleyman Demir’e plaket takdimi ile sona erdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ